מזתומרת? אתה שואל אם יש לי ספקות כלפי הדת? אוהו.. אין לך מושג עד כמה.Ne_Plus_Ultra כתב:אחלה, ספקות זה טוב. אבל מה עם קצת חלוקה שוויונית? לדת לא מגיע?![]()
זה לא כל כך בקלות. יש עניין של מסורת.Ne_Plus_Ultra כתב:להאמין שבגלל שבספר מסויים כתוב שהיתה התגלות מסוימת היא אכן התקיימה זה החלק של האמונה העיוורת, ונראה לי שאין לנו ויכוח בעניין הזה. המשפט הזה רק הביע תהייה כללית שלי על האופן שבו אנשים מוכנים לקבל בכזו קלות את הדברים הללו.
תחשוב שעוד 3000 שנה ידברו על השואה. מכחישי השואה יתרבו במשך השנים כמו זבובים, והספק יחלחל עם הזמן לכל אדם ואדם.
ההוכחות היחידות שיהיו לקיום השואה יהיו מסמכים כתובים, וכמה תמונות.
המסמכים הכתובים יהיו שווי ערך לתנ"ך, שהוא מסמך כתוב גם כן. לכן אני אטיל ספק.
והתמונות.. בעצם אני לא בטוח שהתמונות ישרדו כל כל הרבה זמן. וגם אם כן.. אני אגיד שהן לא אותנטיות.
אז מה? אז השואה לא הייתה קיימת?
אתה מבין מה אני מנסה להגיד? הזמן מערפל את הזיכרון ההיסטורי.
אז מה שיש ליהודי המאמין זה מסורת של העם. שמספרים את הסיפור היהודי מדור לדור. ואת התנ"ך.
זה אמור להספיק לי. זה ממש לא "בכזו קלות".
עד כמה שידוע לי, הרעיון הזה מדבר על העולם ככדור הארץ. לא על היקום כולו.Ne_Plus_Ultra כתב:היהדות ככלל דוגלת ברעיון הזה. זה לפחות מה שאני הבנתי מרבנים שדיברתי איתם, ומכתבי עת דתיים.
ועם הרעיון הזה אין לי שום בעיה. אתה בהודעות הקודמות אמרת שזה דובר על היקום באופן כללי.
א. הבעיה היא שאתה מסתמך על המדע כשהוכחה חותכת כדי לשלול את הסיפורים בדת. וזה מבחינתי להיות משועבד למדע.Ne_Plus_Ultra כתב:א)נכון, אפשר. ואת הדת, אפשר? לא, אי אפשר. למה? ככה. זה מה שנקרא מונופול. המדע מעמיד את עצמו כל הזמן לבחינה עצמית. המדע בעצמו אומר שצריך לקחת אותו בעירבון מוגבל. כל איש מדע טוב יאמר לך שהוא משוכנע שיש תיאוריות מדעיות מודרניות שגויות בימינו ושבעוד 200 שנה יסתכלו אחורה ויגחכו. זה לא מונופול, כי לכל אחד יש אפשרות לתת הסבר למה התיאוריה שלו היא הנכונה. גם התיאוריה הישנה ביותר ניתנת לבחינה, אין הגבלות. ההבדל בין המדע לדת היא כאמור בדוגמטיות, בחוסר הצורך בהסבר כלשהו. ואנחנו חוזרים שוב פעם לעניין של חוסר הידיעה.
אני אנסה לנסח את זה באופן אחר: אתה מאמין בדברים מסוימים שמבחינתך הם נכונים, לא משנה בכלל כמה הם נשמעים בלתי-סבירים מבחינה רציונלית. אחלה. אני מאמין בתיאוריות שמבוססות על תוצאות של ניסויים שנעשו באופן שיטתי ומהם הוסקו מסקנות מסויימות, וגם אותן אני לא לוקח כמובנות מאליהן ובוחן אותן מחדש כל הזמן כאשר מופיעים נתונים חדשים. אני מדגיש - אני מאמין- כלומר זה שזרקתי עכשיו כדור מליון פעמים ובכולם הוא נפל, לא באמת מעיד על כך שבודאות הוא ייפול שוב, אבל יש לי כל סיבה שבעולם להאמין שכך אכן יקרה.
אתה טוען שאתה לא משועבד למדע. גם אני טוען ככה. אני טוען שאני לא משועבד לדת. אתה לא יכול לטעון את זה - האמונה שלך היא מוחלטת, ולכן מעצם היותה כזו, היא בלתי-ניתנת לערעור, ומשום כך בהכרח היא טוענת למונופול על האמת.
ב)אז בוא נלך עם זה צעד אחד רחוק יותר, איפה עובר הגבול של הפרשנות של המאמין? בשביל מה יש תנ"ך? הרי קל להתאים אותו לכל טיעון מדעי. לטעון שזה סוד גדול ולהתחיל לדבר על אורות וכלים. זו חוכמה מאד קטנה מצד אחד ומצד שני זה פשוט גאוני, כי זה מעניק לדת אלסטיות. אם משהו לא מסתדר פשוט ניתן לו פירוש שכן יסתדר. אני חושב שברגע שאתה בונה תלי-תלים של פרשנויות ופרשנויות על פרשנויות וחוזר חלילה, אתה מאבד את העיקר, אבל זה מאד קל ונוח.
דרך אגב, רק כדי להבהיר, אני לא חושב שכל הפרשנויות הן שטויות, בדיוק באותו אופן שאני לא חושב שכל מה שכתוב בתנ"ך הוא שטויות. ממעט הנסיון שיש לי, אני יכול להגיד שיש סיפורים יפים ומלאי מוסר השכל בספרות היהודית.
אם אתה מאמין במדע, ולא בוטח בו באופן חד משמעי, אז אל תפגין כזה בטחון כשאתה שולל את הדת.
ב. אתה מבלגן פה כל כך הרבה דברים ביחד. השאלה מי הפרשן, באיזה דור, ומה התוקף / סמכות של אותו פרשן.
אל תכליל את המושג "פרשנות יהודית". זה גורם לך להטיל ספק בכל הפרשנות כולה אחרי שגילית כמה חורים בפרשנויות כאלה ואחרות.
יפה. וחלק בלתי נפרד מהתהליך הזה, אולי הקשה ביותר, הוא להבין שאנחנו לא בהכרח בנויים ויכולים להבין הכל.Ne_Plus_Ultra כתב:הכוונה שלי ב"לאלוהים פתרונים" היא שהרבה יותר קל להגיד שהדברים הם נסתרים מאשר לגשת אליהם בצורה לוגית ולנסות להבין אותם. אף אחד לא מתיימר להבין הכל. מנסים להבין כמה שיותר.
זאת לא התחמקות, זוהי ריאליסטיות.
אם היית מסכים עם ליאור, או שהיית קורא הכל, היית רואה שהוא הבהיר לי שאין כאן אמונה עיוורת. זה 1.Ne_Plus_Ultra כתב:אתה צודק, האמונה באמת מעניקה לעצמה תוקף, בזכות זה היא מסוגלת להתקיים. הבעיה עם העסק הזה היא שכל אמונה עיוורת מעניקה לעצמה תוקף מבחינת המאמין, ולכן אם הוא יסתכל על מה שקורה סביבו, על השרירותיות והמקריות של היותו מאמין בלב שלם בדת כזו או אחרת, הוא לבטח יבין כי עליו לבחון היטב כל אחת ואחת מהשקפות העולם, באופן אובייקטיבי. לא יכול להיות שכולן צודקות. ובחינה אובייקטיבית צריכה להוביל לתיאוריה הסבירה ביותר.
היתרון שלך הוא אישי ולא אובייקטיבי, והאמת היא שהוא בכלל לא יתרון אלא פשוט קיבעון.
2. אין פה שום קיבעון. אומנם גדלתי בחינוך יהודי דתי, וסביר להניח שגם עברתי שטיפת מוח מסויימת בחינוך.
אבל בהשוואה פשוטה בין שלושת הדתות המונותאיסטיות, אני לא יכול שלא להגיד שהיהדות עדיפה על 2 האחרות. זה נראה לי נהיר וברור לחלוטין.
אני לא מבין מה גורם לך לבוא ולהגיד שלא חקרתי את הנושא בעין אובייקטיבית. ואל תגיד לי "אתה בעצמך אומר שעברת שטיפת מוח". כי אני חושב שאתה לא מספיק מכיר אותי

לגבי עבודות אלילים כאלה ואחרות.. נו.. אותם אני באמת לא לוקח ברצינות.