תגובה לדברי ניר:
כתבת שאני אומר דברים סובייקטיבים שאינם מקובלים על רוב היהדות. לא נכון נקודה.
כתבתי רק דברים שמקובלים על כל הזרמים ביהדות... לא נכנסתי יותר לעומק, איפה שמתחילות הגישות השונות...
רצית מקור:
הגמרא היא מקור שמקובל על כל היהדות ואין מי שלא מקבל אותו.
הגמרא במסכת יומא דף כט עמוד א' כותבת "... אסתר סוף כל הניסים" מגילת אסתר (כולל), שהתרשה מספר שנים אחרי חורבן הבית הראשון, מציינת את סיום תקופת הניסים ("מדוע נמשלה אסתר לאיילת השחר? מה זו סוף כל הלילה, אסתר סוף כל הניסים"). בסיפור המגילה לא מוזכר אלוהים אפילו פעם אחת. אך כל עמודה במגילה מתחילה במילה "המלך". ולא במקרה. כל סיפור המגילה מתנהל לכאורה בצורה טבעית, אך בעצם היה מי שמשך בחוטים וסובב את כל הסיפור לתכלית הרצוייה. "במקרה" אחשוורוש הרג את ושתי ו"במקרה" הוא בחר דוקא באסתר וכ"ו וכ"ו. זוהי הדוגמא הקלאסית להנהגה טבעית בלי שבירה גלוייה של חוקי הטבע. כך אנו מאמינים שמתנהל העולם היום. אלוקים מסובב הכל מאחורי הקלעים כמו "Master of puppets" שהוא עצמו נסתר מעיני הקהל אך הוא הגורם המניע את הכל. כלל וכלל לא כמו הדאיזם שגורס שהאל לא מתערב בניהול העולם מאז שהוא ברא אותו, אלא אנחנו מאמינים שהאל מכוון את העולם למטרה מסויימת בעזרת חוקים שהוא טבע.
כיצד זה קורה בדיוק? לעולם לא נוכל לומר שאנו מבינים את דרכו של האל, וגם, זה השלב בו מתגלות גישות שונות ביהדות. את קשת הדיעות ניתן לפרוש מהרמב"ם, שלפי גישתו ההשגחה האלוקית היא על המין האנושי, ושאר העולם מתנהל ע"פ החוקים הקבועים כמו ב"טייס אוטומטי", עד לקבלה והחסידות שגורסות שההשגחה היא "השגחה פרטית" על כל פרט קטן במציאות ואפילו עלה שנושר מהעץ נושר בפקודה אלוקית (כמובן שהוא ייפול ע"פ חוקי הפיזיקה לנפילה חופשית של עצמים+ השפעת גורמי הסביבה, כי כך האל קבע שדברים ייפלו).
לגבי ההסבר על הבחירה החופשית ויצר העבודה הזרה שביקשת שאסביר:
בימי קדם, היה מה שמכונה בפי חז"ל: "יצר העבודה הזרה" והוא בעצם הנטייה האנושית שהייתה אז לשייך לחפצים או אלילים כוחות אלוהיים. לכן, אם ראו תופעה חריגה ו"על טבעית" כמו ברקים או גשם, הם תלו אותם באלילים שונים, כמו "אל הגשם" וכ"ו, ואותו דבר גם לתופעות שבאמת חרגו מדרך הטבע. וכך, למרות שהיו ניסים גלויים, הייתה לאנושות היכולת לכפור באלוהים ולעבוד עבודה זרה. אך עם שינוי ההנהגה מהנהגה ניסית להנהגה טבעית, גם האנושות עברה שינוי תפיסתי וכעת, במקום לתלות תופעות שונות בגורמים שונים, אנחנו מנסים לחפש את החוקיות המשותפת לכלל התופעות ובעצם לחפש מה הגורם הבסיסי או מקור הכוח של הקוסמוס. לדוגמא: זה שהחומר מורכב ממליוני אטומים קטנים מסביר לנו היום מגוון רחב של תופעות כמו שינוי מצב צבירה וכ"ו, מה שפעם לא ידעו איך להסביר. ובכלל, המדע שואף תמיד לגלות את הכלל שמסביר כמה שיותר תופעות. ואם היו ניסים גלויים היינו מיד רואים מה מקור הכל ולא הייתה לנו בחירה חופשית כי מציאות האל הייתה ברורה. כך, בעקבות החורבן, נוצר מצב של "הסתר פנים" של האל שמוביל ל"אתאיזם" וכך יש את האיזון בעולם.
לגבי מה שכתבת שאני בוחר באפשרות ה"קלה" כשאני עונה את התשובה "אלוהים", אני חושב כך: המדע לעולם לא יוכל לספק תשובה לשאלה מה גרם למפץ הגדול, או מה יצר את אותה אנרגייה אין סופית שממנה הוא התחיל, מכיוון שבמפץ הגדול התחילו חוקי הפיזיקה והם לא חלו לפני הרגע המכונה "רגע אפס" שבו כמות אין סופית של אנרגייה שהייתה מרוכזת ב"נקודה" אחת (המרכאות זה כי אז עדיין לא נוצר המרחב בשביל לדבר על נקודה). החליטה שהגיע הזמן להתפרץ. לכן המדע לא יכול לחקור אותו כי הוא לא שייך בחוקים שאנחנו מכירים. ועל זה אני עונה את התשובה "אלוהים". כי חייב להיות ב ה ג ד ר ה גורם ראשון שאין לו שום גורם אחר. וזו לא תשובה רדודה כלל.
יתירה מזאת, אתה לא יכול לטעון שאני עונה לעצמי את התשובה ה"קלה" כי תראה מה התשובה הזאת מחייבת אותי לעומת מה התשובה שלך מחייבת אותך.
לגבי סוג האנשים שאתה מכבד (או לא):
א. היהדות מכבדת אנשים שונים עם דעות שונות. "כשם שפרצופיהם שונים, כך דעותיהם שונות" עיין מסכת אבות, היא מלאה בזה.
ב. היהדות הכי מכבדת נשים. הלכות טהרת המשפחה וצניעות מלמדים את זה. באזרחות למדנו על אפלייה, אך למדנו גם על "הבחנה" עניינית. יש הבדל בין נשים לגברים נקודה. אין זה גורע ולו במעט מכבוד וממעמד האשה. היהדות רואה תפקידים שונים לגבר ולאשה. מי שחושב שאשה היא גבר וכך גם מתייחס אליה, הוא לא מכבד.
ג. היהדות הכי מכבדת בעלי חיים. אסור ליהודי לשבת לאכול לפני שהוא נתן לחיות שברשותו את מזונם. האיסור "צער בעלי חיים" הוא יהודי. אך גם כאן היהדות רואה שיש תפקיד לבעלי החיים בעולם. והוא להיות כפופים לאדם ולצרכיו, כי האדם הוא נזר ועיקר הבריאה. אך כמובן מתוך יחס טוב בבעלי החיים.
ד. אני לא מזלזל בהומואים ולסביות. אני חושב שיש להם בעיה. כמו שאתה חושב שיש לי בעיה שאני דתי. אני חושב שהם יכולים וצריכים להשתנות ושזה לא ראוי ונכון. אני לא מקבל אותם כמו שהם. אם זה לא מספיק טוב בשבילך וזה יגרום לך לא לכבד אותי. אז אני ממש לא מתכוון להשתנות בשבילך ולבקש שתכבד. תשמור את המוסר והכבוד שלך לאנשים אחרים כלבבך.
ה. כיהודי אני מאמין שהעם היהודי הוא "העם הנבחר" ע"י האל. זה אומר שאני שווה יותר ממשהו אחר?! ממש לא. זה רק אומר שיש לי תפקיד הרבה יותר קשה בעולם הזה. היהדות איננה דת "טוטליטרית" והיא איננה מבקשת להפוך את אומות העולם ליהודים. להם יש תפקיד אחר ומצוות מסויימות (7 מצוות בני נח), ולי יש תפקיד אחר ומצוות אחרות. (613 מצוות "ראשיות" שמסתעפות לאלפי פרטים קטנים). אני מכבד כל אדם באשר הוא כי הוא נברא בצלם אלוהים. אך אני מאמין שאלוהים בחר בנו.
נראה לי זאת ההודעה הכי ארוכה שנכתבה בפורום...
אני מקוה שכיסיתי את כל הנושאים שהוזכרו, אם יש (ויהיו) עוד שאלות או דברים לא ברורים אני אשמח להגיב.
עד כאן, לילה טוב.
