לקח לי יותר מחודש לעבוד על הסקירה הזאת , תעריכו את זה , זה רק בשבילכם !
סקירה רשמית על האלבום Sol Niger Within של Fredrik Thordendal's Special Defects :
שנת 1997 היא שנה שבה קורים הרבה דברים טובים בעולם המוזיקה . אבל הדבר הכי גדול שקרה באותה שנה היא שחרור אלבום מופת , אלבום ששינה לי הרבה
מדרכי החשיבה המוזיקאליות ובכלל - שינה לי משהו בחיים . אתם בטח שואלים על מה אני מדבר , ובכן אני מדבר על אלבום של הגיטריסט Fredrik Thordendal שנקרא Sol Niger Within - האלבום האהוב עליי ביותר ( מבין אינספור אלבומים אחרים) . פרדריק ת'ורדנדל הוא גיטריסט של להקה שכבר נחשבת כיום בחוד החנית של המטאל המודרני החדשני , להקת Meshuggah .
נתחיל קצת בשיעור היסטוריה על הלהקה אשר נחשפתי אליה תודות לאלבום המרתק הזה ( ועוד מעט תבינו למה הוא כל כך מרתק ) :
להקת 'משוגע' השוודית הוקמה בשנת 1987 ע"י 5 חבר'ה שמקורם בשוודיה - ת'ורדנדל , שכבר מ 1989 החל לגבש את סגנון הנגינה הייחודי והטיפוסי שלו שהוגדר כשילוב בין מתקפה ריתמית קשה , למלודיה מרחפת כסגנון הנגינה של גיטריסט הג'אז - פיוז'ן הפנומנלי Allan Holdsworth , הווקאליסט Jens Kidman הידוע בהתפרעויות הפסיכוטיות שלו על הבמה ובכל האלבומים בהם שר , המתופף Tomas Haake שזכה לתארים רבים , ביניהם קיבל תואר יוקרתי בתור מתופף השנה ל -2008 מהמגזין Modern Drummer , בעקבות הצלחת האלבום האחרון והמתוקשר שלהם Obzen . גיטריסט הליד שעמד לצד האשף ת'ורדנדל - Marten Hagstrom (שניגן בהרכבים כגון Strapping Yound Lad ו Squarpusher ) , והבאסיסט Dick Lovgren . "משוגע" נחשבה כלהקה אנונימית עד שהוציאה את האלבום החדשני ההוא שנקרא Destroy Irase Improve ב - 1995 . הלהקה מצליחה להשתמש במקצועיות רבה במקצבים פוליריתמיים שרק חייזרים יודעים לפענח , תבניות אסימטריות ואחרי הכל היא מצליחה לשלב את הכל לתוך מסה אחת הכוללת בתוכה שלל סגנונות מעולם המטאל : הת'ראש , הפרוגרסיב , ההאבי , והאקסטרים ג'אז -פיוז'ן . אפשר למנות עוד אלבומים שהפכו את משוגע ללהקה פנומנלית והם Obzen מ- 2008 , Chospehere מ - 1998 , ו - Nothing שיצא ב-2002.
שנת 1995 הייתה שנה מצויינת אחרי שמשוגע הוציאו אלבום מופת שקבע מהפכה כלל-עולמית בעולם המטאל . שנתיים לאחר מכן בשנת 1997 פרדריק מחליט להוציא לראשונה
את אלבום הסולו הראשון שלו (Sol Niger Within ) ובחר לקרוא להרכב - פרוייקט העל שלו בשם Fredrik Thordendal's Special Defects (הדפקטים המיוחדים [ובצדק] של פרדריק ת'ורדנדל ) .
כדי להרים את החזון ייבא ת'ורדנדל שלל אומנים , חלקם מוכרים ועל חלקם כמעט ולא שמענו - קצת יותר מהליין -אפ הרגיל של באס - גיטרה - תופים ושירה . את רוב העבודה השחורה הוא עשה בכוחות עצמו - הוא לא רק ביצע את האומנות האישית שלו על הגיטרה , אלא גם ניגן על הבאס בחלק מהשירים , הקליט סינתיסייזר , ביצע תפקידי שירה והפיק את כל האלבום לכדי יחידה מושלמת אחת , ואפילו את ציוד ההקלטה וההגברה השיג בכוחות עצמו . לאחר מכן חיפש מקום ראוי שבו יוכל להקליט את האלבום . יש לציין שהסאונד באלבום יוצא מן הכלל ובהחלט עומד בתקני איכות שמע מחמירים ביותר - למרות שהוקלט במקום פרטי ( ביתו של ת'ורדנדל ואגרן ) ולא באולפן מקצועי .
האלבום מעוטר בשלל אומנים (10 !) - כולם יודעים היטב את הכלי , והידע התיאורתי שלהם אינו עומד בספק . ביניהם Morgan Agren שכבר שמענו עליו מלהקת הסימפוניק פרוג' Kaipa , מאט אוברג (הקלידן) שניגן עם אגרן כבר בעבר במיני פרוייקט שנקרא Mats/Morgan: Trends and Oher Diseases וכן ניגנו עם פרנק זאפה (שההשראה מהמוזיקה שלו באלבום הנ"ל ניכרת בחלק מן הקטעים) . למען האמת אגרן מהווה תחמושת חיונית ואינטגרלית לנגינה עם פרדריק ת'ורדנדל . המקצבים האסימטריים שרובם ככולם באים מעולם הפיוז'ן , השימוש בבאס פלור של התופים כדי לעקוב אחרי הביטים האסימטריים המבלבלים של ת'ורדנדל - כל המוטיבים האלו דורשים מתופף מקצועי בעל נסיון , ובצדק בחירתו של אגרן היא שיקול נבון מצדו של פרדריק ( למרות שכמעט ובחר בתומס האקי , מתופף להקת משוגע , לנגן לצדו באלבום) .בראיון שנערך ע"י מגזין שוודי ב 97' ת'ורדנדל מציין שהוא התכוון מלכתחילה לחשוב מעבר למסגרת ולעשות משהו שונה מהמקובל .
למרות שעניין המוזיקה הוא המושך ביותר ( במיוחד מוזיקה כזו שרוב עיקרה הוא הטכניקה ולאו דווקא הליריקה המשמשת יותר כתירוץ ) , הליריקה היא חלק חיוני ובלתי נפרד מהאלבום הזה : הקונספט שבאלבום הוא השפעה ניכרת של ת'ורדנדל מסרטים שעליהם גדל והיו מבוססים על מושא הערצתו - עב"מים . בין הסרטים שהשפיעו על כתיבת הקונספט ציין את X-Files , Twin Peaks ו- Burroughs' - The Naked Lunch אי אפשר לפספס את הקשר והדמיון לסרט הנובלה של הבמאי סטנלי קובריק משנת '61 - אודיסאה בחלל 2001 - Space Odyssey . הסיפור מתחיל כשמתוארת איזושהיא צורת חיים המתוארת כדמות נחש , נשמה לכודה - תוצאה של טעות גנטית , הנשלטת ע"י כוחות זרים שתכלית קיומה היא " לאכול , להתחדש , ולמות " . במהלך האלבום היא מתארת את מסע הסבל שהיא עוברת בעולם ללא מימד זמן . היא לא יודעת למה היא שם , היא לא יודעת את עצם קיומה . והדבר הנורא ביותר - היא לא יודעת אם יש בכלל דרך לצאת מן הסבל האינסופי.
מעבר לסיפור הרקום והאבסטרקטי הזה לאורך כל היצירה ישנם ציטטות ורעיונות האסופים מספרי פילוסופיה שונים , ומתורת הזן . ת'ורדנדל מגלה לנו שהוא לא רוצה לדבר על הסיפור עצמו אלא שהוא מבוסס על סיפור אמיתי המגולל את מסעו של אדם החווה פסיכוזה ( מחלת נפש שבה החולה מאבד קשר עם המציאות ). מעבר לכל המחיצות ישנו מסר שת'ורדנדל רוצה שנלמד - הוא רוצה להסתכל על הפסיכוזה מפרספקטיבה יותר חיובית - Peter Marklund - מחבר הליריקה , מתאר את הדרך שבה בנויה תכלית היקום וטוען שהפסיכוזה מאפשרת לאדם לראות דברים בצורה יותר מפוכחת ולהתבונן יותר לעומק . חבר קרוב של ת'ורדנדל עבר פסיכוזה במשך חודשיים ואחרי כן יכל לספר בדיוק את מה שחווה . תו'רדנדל שואל וכך מסכם את הרעיון העיקרי : מה אם רוב העולם רואה את הפסיכוזה בצורה לא נכונה ? אולי בכל זאת ה "הפרעה " - היא דרך מצויינת כדי לראות בספקטרום יותר רחב ? . נדמה שהסיפור מושפע גם מספרו של Mark Vonnegut שנקרא Express To Paradise .
Sol Niger Within נחשב כמקשה אחת של 43 דק' ו-23 שניות המחולקת ל-29 רצועות (ועוד 2 שירים שנוספו כ-3 שנים לאחר מכן באלבום 'סול ניגר וית'ין גרסא 3.33' ) כשאורך הרצועות באלבום מגיע בדרך כלל לדקה .דלתות הברזל המשומנות של Sol Niger Within נפתחות לצלילי גיטרת הבאס המסתורית של Jerry Ericsson . נראה שמקדמים את פנינו לקראת אוירה רגועה , מהורהרת . מספר שניות לאחר מכן נשמעות צרחות פסיכוטיות ( שבוצעו ויבוצעו ע"י Marcus Persson ) של אדם שנשמע כאילו הוכנס למכשיר עינויים ליסורים אינסופיים . לצד צרחות האימים ,כת הטכניקאים , ובראשם מתבלטים להם פרדריק ת'ורדנדל על הגיטרה ומורגן אגרן על התופים - כולם בלי יוצא מן הכלל מצליחים לעקוב אחרי התבנית הפולירתמית הקבועה באדיקות מקצועית . יש לציין שהכבדות של גיטרת 7 המיתרים של ת'ורדנדל מוסיפה חלק נכבד לסאונד המדהים שבאלבום הזה . לאט לאט עם הקשבות נוספות לאלבום הזה אפשר לגלות את שיטת העבודה של ת'ורדנדל ואת התבנית עליה הוא מבסס את בניית השירים . על ההגנה ממונה הגיטרה של ת'ורדנדל על נגינת הפאוור קורדים המתכתיים במקצב משונה יחד עם גיבוי הוגן של מורגן אגרן - על התופים , ובחזית שאר חברי הלהקה מציבים עוד תבנית פוליריתמטית כדי להפוך את העסק למעניין אף יותר , מדי פעם הוא נותן במה למאטס אוברג (קלידים) שמשתמשך בהמשך גם ב Organ Pipe ( עוגב ) .
ממשיכים לרצועה מס' 3 - Descent To The Netherworld ( ירידה לעולם המתים ) - כבר בשלב הזה תוכלו למצוא את עצמם הרחק מכדור הארץ - ישר בעולם המתים , ת'ורדנדל שולח לנו מסר בהחבא:
'No Chemical Aid , No Keys , No Doors , Walls or Locks ... Ashes you Asshole'
המסר של ת'ורדנדל הוא חד וחלק : אתם בחרתם לשמוע את האלבום הזה - אין יציאה , כל מה שנשאר לכם זה רק להתפלל שהסיוט המענג הזה יגמר .
אחד השירים שגרמו לי להרגיש כאילו רוח נבואה שורה עליי זה ברצועה מס' 6 - I , Galactus .השיר עוסק בפילוסופיה פסיכוטית , על ישות אלמותית המבטיחה אוטופיה . אי אפשר לעמוד דום בלי להתרגש כש Marcuss Persson קורא את שורות הניצחון האלו :
I Deliverer of God , Organizer of Solar Systems , Heaven Is lasting , Earth is Enduring . I Am forever and you , are of me
כבדות גיטרת הפלא של 7 המיתרים מלווה אותנו , פוליריתמיקת התופים מגיעה עד לפעימות הלב שלי , לאט לאט סולו מענג , איזוטרי נכנס לחגיגה ומכפיל את התענוג . שיר מס' 10 - חלק ראשון במיני סאגה שנקרא Zeta - Reticuli 1 , מסמל מבחינתי את האיחוד המושלם , או האיזון אם תרצו - בין עולם הג'אז לבין עולם האקסטרים מטאל . קשה שלא להחסיר פעימה רק מלשמוע את הקינה הנשפכת מהגיטרה המופלאה של המוזיקאי המדהים הזה . יש משהו מפחיד ומטריד בשיר הזה אם כי מצד שני תוכלו למצוא את עצמכם בשלווה אינסופית . שיר מס' 13 Krapp's Last Tape תפס אותי במיוחד בגלל פתיחת הגיטרה , שהיא די שונה ממה שנעשה ויעשה באלבום הנ"ל . יש הרגשה שהגיטרה עברה תהליך מטאמורפי מסאונד טיפוסי לסאונד טיפה יותר צווחני , אלים , ומתכתי .
קשה עוד יותר לתאר את מה אני חווה כשאני שומע את שיר מס' 14 Through Fear We Are Unconscious . השיר נפתח עם הגיטרה רק שכאן היא נשמעת קצת אילמת - ומקצב שבור חסר צליל הבוקע ממיתרי הגיטרה החסומים מתנגן לו . השיר הבא אחריו Death At Both Ends הוא שיר שנכתב ע"י השטן בהתגלמותו . אלימות מתמטית , פסיכוזה , בהלה , וחרדה ... אלו האסוציאציות שעולות לי לראש בעת שמיעת השיר הזה . לקראת סוף הרצועה שוב ת'ורדנדל מתנצח על הגיטרה וגורם לי להבין שזהו אחד הרגעים המרגשים ביותר בחיי .
מי שאוהב את המוזיקה שלו אוונגרדית ומוזרה עד הסוף יוכל למצוא את Cosmic Vagina Dentata Organ ( עם השם המוזר עוד יותר ) -
קשה לתאר מה הולך שם בדיוק , אבל נדמה שיצאנו לרגע מהמימד החללי והפסיכי של אותה מוזיקה שהורגלנו לשמוע ע"י האשף , וחזרנו לכדור הארץ , לתוך הכנסיה . רק שבכנסיה אין בני אדם , מדובר בכנסיית עבמ"ים . מדי פעם אפשר לשמוע קולות בן אנוש מוזרים הבוקעים משום מקום , ולא ברור האם הוא מתענג על משהו או שמא הוא מתאנק לו . מי שמכיר היטב את עולמו של אלן הולדסוורת' ואת עולם הג'אז על בוריו - יבין מהי הגאונות הטמונה באלבום הזה - לפעמים נדמה ממש כאילו אלן הולדסוורת' - הוא שמנגן ומפעיל הכל , כאילו עשה הסבה מקצועית ופרש מחיי עולם הג'אז המנומס היישר לתוך המסה הכבדה הזו שפרדריק יצר . ישנם כמה רצועות שמאוד הרשימו אותי , במיוחד בגלל היכולת של פרדריק לחבר סולואים מרטיטי לב כמו ב Zeta 1 - Reticuli . בחירת התווים מעידה על כישרון הלחנה פנומנלית , אני בטוח שגאוני ג'אז יקודו קידה לפני המאסטרפיס הזה .
רצועה מס' 23 - On A Crater's Verge נפתחת בסולו מתמטי , רובוטי . מה עוד יכלתי לבקש ? יש כאן מתכון מוצלח שאפילו גדול השפים לא היה מתעלה מעליו . האלבום נחתם ב- Tathagata שמבוסס על ריף הלקוח משיר מבוסס פיוז'ן שכבר נכתב ע"י משוגע שנקרא Sublevels , ומותיר אותנו עם טעם של עוד ... ובהחלט יש עוד :
אחד השירים שהכי תפסו אותי הוא Missing Time , שיר בונוס ארוך מהרגיל (כעשר דק') שהתווסף במהדורה שניה של האלבום ,ונמצא לקראת סוף האלבום . מי שעדיין לא שמע על הקלידן Mats Oberg כדאי שיכיר . כי דווקא ברצועה הזו אפשר לשמוע את הליווי הייחודי שלו לאורך כל השיר . כבר בהתחלה ניתנת לו במה - השיר תופס נופך מסתורי , מלחיץ משהו , ובהמשך השיר פרדריק מבצע את אחד הסולואים היפים ביותר שנכתבו בעולם הפיוז'ן . זה סולו ועורר בי המון השראה . דווקא הבונוס טראק הייחודי הזה גרם לי לחשוב למה האלבום עליו אני מדבר ארוכות צריך לזכות לכבוד הראוי לו (אם לא לפרס נובל ) . כדי באמת לקבל את מלוא ההבנה והרגש לשיר הנפלא הזה תצטרכו להקשיב למילים . הסיפור הוא סוג של אפילוג למה שכבר לאחר מה שסופר באלבום . הוא תיעוד ועדות מצמררת של אדם שנתפס ע"י ישות מסתורית , כנראה חוצנים , ומתאר בדרמטיות יתירה את רגעי האימה שעברו עליו . . הרמה הווקאלית באלבום הזה מגוונת מאוד ונדמה שיש כמה תפקידים באלבום - הקול החייזרי המסונתז מזכירה את השירה המסורתית של הדת' מטאל , שמדובב על ידי לא אחר מאשר המתופף המקורי של להקת משוגע Tomas Hakke ( שגם תפף באלבום מעט) . לעומת זאת את פרדריק יכלנו לשמוע כבר בקול נקי ואנושי יותר ב Missing Time מגולל את הסיפור שאחרי הסופה המתחוללת באלבום .
אז לאחר שהיללתי ופיללתי את האלבום הזה - אמשיך ואומר - האלבום הזה מסמל אבן דרך מרכזית בחיי המוזיקאלים והיומיומיים אפילו . לא הייתי כותב את הסקירה הארוכה הזו במשך שבועות אם לא הייתי מתפעם ומתפעל כל פעם מחדש וללא הפסקה מהאלבום הזה . הוא משלב ליריקה נפלאה שגם תוכלו להשכיל ממנה הרבה אם אתם חובבי פילוסופיה או סרטי מד"ב . הוא צולל לתוך נושאים העוסקים במהות הקיום , והאבולוציה . בראש ובראשונה - אם אתם אוהבים מוזיקה חדשנית , מורכבת , טכנית או וברוטאלית - זה ללא ספק האלבום בשבילכם . חסידי הג'אז פיוז'ן יתענגו על היצירה הזאת בעוד מטאליסטים קיצוניים ינידו ראשם ללא הפסקה , וגם אוהבי הרוק האופוזיציוני והאוונגארד ימצאו את תמהונותם המוזיקלית . זו הזדמנות נדירה לצלול לעולם שלא תרצו לצאת ממנו בחיים .
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=HIdjLw-7Xa0[/youtube]
______________________________________________________________________________________________________________
למידע נוסף :
האתר הרשמי :
http://www.meshuggah.net/disco/sol/
ויקיפדיה -
http://en.wikipedia.org/wiki/Sol_Niger_Within
בלוג רשמי ב MySpace -
http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuse ... d=45056367
ראיון נדיר מ 97' -
http://www.tandjent.com/meshforum/showthread.php?t=2305