אלוהים ישמור (היה: עצמאות 60 שמח!)

המקום שלכם לדיונים על כל מה שלא קשור לפרוגרסיב: סדרות טלויזיה, ספורט, מחשבים, סלולאר וכל האוף-טופיק העולה על דעתכם.
שלח תגובה
Kמיתי
דרימיסט מתקדם

Re: אלוהים ישמור (היה: עצמאות 60 שמח!)

שליחה על ידי Kמיתי »

הרעיון הוא שגם לירון, גם אדר, גם איך קוראים לו 'האוס' :doh2: וכולנו בעצם, לא באמת יודעים.

האוס (בנתיים אני אקרא לך ככה סבבה?), אתה אומר שאנשים כתבו את התנ"ך.
כבר פה אתה חולק עם אדר. המחלוקת בינכם הרבה יותר עמוקה.
קודם כל צריך לעשות הפרדה בין תורה לנ"ך. מגילת אסתר לדוגמא נכתבה ע"י מרדכי ואסתר, קהלת ע"י שלמה המלך וכו'..
אבל חמישה חומשי תורה נכתבו ע"י אלוהים. (וזה עפ"י המסורת כן? אני מניח שאתה תבוא ותטען שזה טיפשי לחשוב שזה נכתב ע"י כוח עליון).
וזה בעצם הרעיון. שאתה בנאדם שלא מאמין. ואדר מאמינה (אם הצלחתי להבין נכון...).
הרעיון הכללי הוא שעל אמונה אי אפשר להתווכח. כי האמונה נכנסת איפה שנגמרת הידיעה. ובגלל זה כתבתי את השורה הראשונה בהודעה הזאת. אין לנו מושג. כולנו משערים השערות בכל מה שקשור לדת היהודית ולתאולוגיה בכלל.
לבוא ולהגיד לאדם מאמין שהוא בור / טיפש וכו' רק בגלל שאתה לא מסכים עם צורת ההשקפה שלו על העולם, זה קצת מתנשא.
לבנאדם יש את האמונה שלו, אתה בנאדם רציונלי יותר וזה נראה לך מוזר.
אבל ברור לי לחלוטין שזה לא מדד לבחינה האם האדם המאמין או הלא מאמין הוא אינטלקטואל או אינטיליגנט.
גאוני עולם שחיים היום ולאורך ההיסטוריה מאמינים והאמינו בקיום אלוהים. כל אחד וההשקפה הפילוסופית שלו בעניין.
לא חושב שיש כאן מקום להגיד על מישהו שהוא בור רק בגלל שהוא מאמין בעניינים רוחניים שהם קצת מעבר לחיים הגשמיים והשטחיים שאנחנו חיים ביומיום.
"מדי פעם אנשים נתקלים באמת, אך רובם תופסים את עצמם וממהרים לדרכם כאילו דבר לא קרה." (צ'רצ'יל)
סמל אישי של משתמש
DivineComedy
דרימיסט-על
יצירת קשר:

שליחה על ידי DivineComedy »

קודם כל אתה יכול לקרוא לי גרג (שם פרטי אם כבר)
מה שמרגיז אותי זה לא האמונה של האנשים אלא העיוורון של האנשים. גם ליאור וגם שוקרון שמשתתפים בדיונים האלה פה הם אנשים מאמינים (ואגב יש פה היסטוריית דיונים מטורפת באשכול הזה, אני ממליץ לך לעיין), ולמרות שהרבה פעמים אני לא מסכים איתם, אני מרגיש שיש צד אינטליגנטי לנהל איתו דיון, לשאול שאלות, ללמוד, להחכים וגם לנסות להשפיע. לעומת זאת יש אנשים שסותמים את האף והאוזן ומדקלמים ציטטות שלמדו מהרב. וזה לא מתקבל אצלי טוב. מתנשא? ממש לא איכפת לי.
לגופו של עניין (בקצרה כי אני רוצה ללכת לישון), אני לא בטוח שכל האנשים המאמינים חושבים שאלוהים כתב את התורה, אבל יכול להיות שאני טועה. גם בתורה יש כל מני סתירות, כפילויות, ודברים נקרא לזה מוזרים, שהייתי מתפלא שאלוהים שהוא יודע הכל, נמצא בכל ושולט בכל כתב אותם.
"Everyone in the world should listen to Sigur Ros. Then maybe it'd be a better place."
Kמיתי
דרימיסט מתקדם

שליחה על ידי Kמיתי »

DivineComedy כתב:קודם כל אתה יכול לקרוא לי גרג (שם פרטי אם כבר)
מה שמרגיז אותי זה לא האמונה של האנשים אלא העיוורון של האנשים. גם ליאור וגם שוקרון שמשתתפים בדיונים האלה פה הם אנשים מאמינים (ואגב יש פה היסטוריית דיונים מטורפת באשכול הזה, אני ממליץ לך לעיין), ולמרות שהרבה פעמים אני לא מסכים איתם, אני מרגיש שיש צד אינטליגנטי לנהל איתו דיון, לשאול שאלות, ללמוד, להחכים וגם לנסות להשפיע. לעומת זאת יש אנשים שסותמים את האף והאוזן ומדקלמים ציטטות שלמדו מהרב. וזה לא מתקבל אצלי טוב. מתנשא? ממש לא איכפת לי.
לגופו של עניין (בקצרה כי אני רוצה ללכת לישון), אני לא בטוח שכל האנשים המאמינים חושבים שאלוהים כתב את התורה, אבל יכול להיות שאני טועה. גם בתורה יש כל מני סתירות, כפילויות, ודברים נקרא לזה מוזרים, שהייתי מתפלא שאלוהים שהוא יודע הכל, נמצא בכל ושולט בכל כתב אותם.
קודם כל, נעים מאוד גרג.
אני מסכים איתך לגבי העיוורון. אני גם לא אוהב את הדיקלומים חסרי החשיבה. גם אני בנאדם מאמין למקרה שחשדת. אבל לפני הכל אני מצפה מבנאדם לחשוב. יש המון דברים שקשה לי לקבל, כמו שלך קשה, ובמקרה הזה אני מסכים איתך.
אני לא יודע מי דיקלם, או למי אתה מתכוון כשאתה אומר את זה, כי אני לא מספיק מכיר את "היסטוריית הדיונים המטורפת" פה אבל בגדול אני מקבל את מה שאתה אומר.

לגבי זהות הכותב של חמשת החומשים. באמונה הבסיסית והמקובלת קיימת אקסיומה שהתורה (שוב, לא נ"ך) נכתבה ע"י אלוהים, ויש דעה שאומרת שהפרשה האחרונה בתורה (וזאת הברכה) נכתבה ע"י משה רבינו.
שוב, אנחנו יכולים להתווכח על זה מהיום עד מחר בלי להגיע לשום הכרעה, כי שנינו לא היינו שם. אבל זוהי האמונה הבסיסית באופן הכי שטחי שיש, כי אתה רוצה ללכת לישון.
לגבי הסתירות והכפילויות. יש משנה, יש גמרא, (תנאים, אמוראים, סבוראים, גאונים, ראשונים ואחרונים) שמפרשים לנו עוד ועוד לאורך ההיסטוריה. גם לי קשה עם הרבה מאוד פרשנויות כאלה ואחרות. אבל כפילויות וכל זה, אני חושב שיש מקום לקבל את הדעה שאומרת שכל דבר שנכתב בתורה, בא להצביע על משהו מסוים ולא נכתב סתם.
התורה היא לא רק ספר היסטוריה, ולא סיפור לפני השינה.. היא גם לא רק ספר חוקים. אם זה היה ככה, אני לא חושב שהיה מתואר לנו טקס כל כך גדול ומרשים כמו מתן תורה.
לילה טוב :)

ראבאק, כמה עריכות רק על טעויות בהקלדה שאיכשהו אני לא שם לב אליהן לפני שאני שולח.
נערך לאחרונה על ידי Kמיתי ב ש' מרץ 21, 2009 11:53 pm, נערך 3 פעמים בסך הכל.
"מדי פעם אנשים נתקלים באמת, אך רובם תופסים את עצמם וממהרים לדרכם כאילו דבר לא קרה." (צ'רצ'יל)
Ne_Plus_Ultra
דרימיסט מתקדם

שליחה על ידי Ne_Plus_Ultra »

YtseJam כתב:יש לי הרגשה שאדר לקחה קורס חופף לקורס "תורה ומדע" בבר-אילן, שמה לוקחים את סיפור בריאת העולם ומשווים אותו לממצאים ארכיאולוגיים ואחרים, ואומרים שהימים הם בעצם מיליוני שנים, והכתובים בעצם מתארים תהליכי אבולוציה וכו' וכו' וכו'... ואיפשהו הם מדברים גם על בריאת היקום והמפץ הגדול וגם את זה משווים לכתוב בספר בראשית, ואז מגיע הפאנץ ליין שאומר, שהרי בהתחלה היה זמן 0, בו לא היה כלום. ואז פתאום היה המפץ הגדול. אבל מה גרם למפץ הגדול? אלוהים.

יש כביכול לא מעט חוקרים מדעיים בעלי שם, שכאשר הם מדברים על רגע יצירת היקום, הם בעצם קוראים לזה "בריאה", כי זה חוצה את גבולות המדע. יכול להיות שכל המרצים האלו נאחזים במילים של אותם חוקרים או מסלפים אותם, או לא יודע מה. :shrug:
פרופסור אביעזר או משהו כזה, נכון? שמעתי פעם הרצאה שלו. העניין עם מיליוני השנים דווקא נשמע סביר אבל כל השאר לא מחזיק מים. נשמע כאילו הוא אונס את השטח. בסוף ההרצאה שאלתי אותו איך התיאוריה שלו מסתדרת עם העובדה שעפ"י המדע בסופו של דבר היקום יגיע לטמפ' אחידה, והרבה לפני כן השמש תפסיק לבעור, כלומר המין האנושי בודאות ייכחד, בצורה זו או אחרת. והוא התחמק באיזו אמירה של למה להתעסק במה שיקרה עוד כל כך הרבה זמן...

לגבי הדברים שאדר כתבה, אני מצטרף לניר וליאור. גם אני אשמח לשמוע על התיאוריה הפיזיקלית שהולכת יד ביד עם הקבלה.

אמיתי, הנקודה העיקרית היא שאי-אפשר להשוות בין מדע לדת בכלל, וכל השוואה כזו היא פופוליסטית ושטחית. להאמין במשהו זה דבר אחד, לטעון בתוקף שאמונה היא שוות ערך לניסויים אמפיריים זה שונה לחלוטין. יש הבדל בין להאמין במשהו שהמדע לא יכול לגעת בו או להתייחס אליו (אני לא בטוח בכלל מה הערך של זה מבחינה תיאולוגית) לבין להאמין בדת כמכלול - כמו רוב הדתות שאני מכיר - שמתיימר להסביר הכל ולכן בהכרח יש לו ויכוח עם המדע.

הויכוח ביסודו הוא לא על האמונה, אלא על המסקנות מרחיקות הלכת שנגזרות ממנה, שמשפיעות על כולנו. כתוצאה מכך הויכוח גולש גם לבסיס האמונה, כי אם לא מקבלים את המסקנות, מה המשמעות של האמונה? אנשים דתיים החיים בעידן המודרני והם לא פנאטים לחלוטין צריכים ליישב את הסתירות בין הדת לחיים המודרניים, לכן יש טעם רב לדבר על זה.

להגיד שכולנו לא באמת יודעים זה לא חידוש גדול. ברור שאי אפשר לדעת בודאות, אבל אנחנו מדברים בהנחה שתיאוריה אחת סבירה יותר מהאחרת, ועל כך יש הרבה מה להגיד.
נערך לאחרונה על ידי Ne_Plus_Ultra ב א' מרץ 22, 2009 12:01 am, נערך פעם 1 בסך הכל.
Kמיתי
דרימיסט מתקדם

שליחה על ידי Kמיתי »

אני אישית לא מכיר יותר מידי סתירות בין המדע לדת היהודית.
אני לא מסכים עם האמירה שדת ומדע לא יכולים ללכת ביחד. להפך, אדם דתי שאומר כזה דבר, הוא פחדן שלא מסוגל להתמודד עם המציאות.
דת ומדע יכולים ללכת ביחד, ועובדה שבעולם המודרני יש כמות לא מבוטלת של אנשים דתיים מאמינים. אין סתירה.
Ne_Plus_Ultra
דרימיסט מתקדם

אין סתירה? סיפור הבריאה, למשל, לא סותר? נסים ונפלאות למיניהם? הסנה הבוער? חציית ים סוף? כל ה"קבלה המעשית" עם הלחשים והקללות ושאר המרעין-בישין? יש עוד הרבה. אם אתה אומר שזה רק ברמת הפשט, אז בוא תסביר לי מה הרמה שמעבר? האם הדת היא צו מוסרי בלבד? זה בטח לא מה שהדת מתיימרת להיות.
זה שאנשים מצליחים ליישב לעצמם בראש את הסתירות כדי להמשיך לחיות לא מעיד על כך שאין סתירות.
liordavidlior
דרימיסט-על

שליחה על ידי liordavidlior »

Kמיתי כתב:דת ומדע יכולים ללכת ביחד, ועובדה שבעולם המודרני יש כמות לא מבוטלת של אנשים דתיים מאמינים.
:) תתפלא לדעת כמה אנשים בעולם ה"מודרני" לא ממש חובבי מדע בלשון המעטה.

המדע זכה לעדנה במאות ה18-19, אבל משהו בסוף המאה ה20 התפקשש. אנשים נטו אט אט לעזוב את המדע, והניו אייג' לעתים הביא עמו מן תהליך רגרסיבי שמחזיר אותנו לאמונות לא מבוססות ואני לא מתכוון דווקא דת. כל מיני אמונות טפלות, רפואות אליל למיניהן ועוד. אז העולם שלנו עדיין רחוק מלהיות מודרני.
There is a huge difference between being tolerant and tolerating intolerance" - Ayaan Hirsi Ali"
Kמיתי
דרימיסט מתקדם

שליחה על ידי Kמיתי »

סיפור הבריאה זה עניין שמייצר כל כך הרבה קונפליקטים וויכוחים, ואני לא באמת מבין על מה ולמה. יש מניעה לחשוב שאלוהים יצר את המפץ הגדול ושהמפץ ארך 6 ימים...?
לגבי ניסים ונפלאות, אפילו את קריעת ים סוף כבר הצליחו להסביר מבחינה מדעית ואומרים שזה לא בהכרח היה נס. אפשר לטעון שהכל עניין של זמן. ואולי חלק מהניסים המסופרים הם בכלל משלים.. יש מלא תירוצים שיכולים לסבר את האוזן.
אבל זה לא הרעיון.
העניין הוא שאנחנו מדברים על אמונה, אמונה לא צריכה להוכיח שומדבר, אחרת לא היו קוראים לה ככה. זה דבר ראשון.
דבר שני, ההסבר היום למחסור בנביאים, בניסים ובשאר דברים עליונים כאלה ואחרים היא "הסתר פנים" של אלוהים מהעם שלו.
האמונה אומרת שיש אלוהים, שהוא מעל הטבע (הרי הוא ברא את הטבע), ולכן הוא יכול לסובב את הטבע עפ"י נוחיותו שלו. כדוגמת הסנה הבוער.
המדע לא יודע אם יש אלוהים באופן ודאי. לכן כל הויכוח הזה הוא חסר הכרעה מלכתחילה.
כן, אני יודע שחובת ההוכחה כביכול חלה על המאמין, אבל אז אנחנו נכנסים שוב ללופ שמאמין לא זקוק להוכחה. הוא מאמין.
הרעיון הוא שהמדע המודרני, ביחס לציר הזמן ההיסטורי, הוא כלום. הוא גרגיר אבק ביקום עצום.
הבעיה היא שהאדם הוא יצור יהיר, שאחרי תגלית כזאת או אחרת, הוא חושב שהוא באמת יודע. אבל בתכלס אנחנו אפילו לא יודעים מה יש מעבר לחלל החיצון. אנחנו קטנים בקנה מידה שאנחנו לא בהכרח מוכנים לקבל.

דבר שלישי, יבואו המאמינים ויטענו שאלוהים הביא לנו שכל בדרגה מסויימת. שנבין רק דברים מסוימים עד גבול מסויים.
כמו שדג לא מבין כל דבר שכלב מבין, וכמו שכלב לא מבין כל מה שאדם מבין, ככה גם האדם לא בהכרח מבין הכל.
אולי האדם הוא היצור החי הכי חכם בין כל היצורים החיים, אבל זה לא בהכרח אומר שאנחנו שיא החוכמה וההשגה השיכלית בפרספקטיבה אדירת המימדים של הקוסמוס, של היקום כולו.

יש דברים נסתרים, לא נבין, לא נדע (זוהר ארגוב מצוטט בפורום של דרים ת'יאטר.. אחרית הימים). בל נתיימר להבין הכל. אנחנו עדיין רק בני אדם.

ליאור, אני בכלל לא אתפלא לגלות. אמרתי כבר קודם. אדם דתי שלא מוכן להתמודד עם ההוכחות המדעיות, הוא פחדן.
סמל אישי של משתמש
DivineComedy
דרימיסט-על
יצירת קשר:

כלומר אתה מאמין שהעולם נברא/נוצר לפני 5500 שנה, נכון?
אם כן, על מה אתה מבסס את האמונה הזאת (מבסס, לא מוכיח)
"Everyone in the world should listen to Sigur Ros. Then maybe it'd be a better place."
סמל אישי של משתמש
avrahamshuk
דרימיסט-על

שליחה על ידי avrahamshuk »

טוב אני עשיתי הפסקה מהאשכול הזה בערך כשהגענו לנקודה הזאת ופה אני מתכוון לחזור.
קודם כל אני מרגיש מוחמא גרג :)
אמיתי, ערבבת כמה דברים בלי לשים לב.
הגמרא במסכת בבא בתרא דף יד עמוד ב דנה בסידור הספרים בתנ"ך ומדוע כל אחד נכלל בו. בהקשר הזה ישנו עו דיון צדדי:
ומי כתבן? משה כתב ספרו ופרשת בלעם ואיוב. יהושע כתב ספרו ושמונה פסוקים שבתורה
הנה למדת כמה דברים: ראשית, הגמרא אפילו לא יוצאת מנקודת הנחה שאלוקים כתב את התורה. שנית אין אף מחלוקת לגבי העובדה שמשה כתב את חמשת החומשים. אמנם כן יש דיון מי ואיך כתב את שמונת הפסוקים האחרונים בתורה ("וימת משה...") אם זה יהושע, משה בעצמו וכ"ו, אבל אין בכלל ספק שאדם כתב אותם. (אגב, עוד מחלוקת מאוד מעניינת היא מתי התרחש ספר איוב, והדעה הרווחת היא ש"איוב לא היה ולא נברא אלא משל היה"!!)
מה שכן, ע"פ האמונה היהודית, כל אחד מספרי התנך נכתב או בנבואה או ברוח הקודש. למשל במגילת אסתר היה צריך להוכיח את זה בשביל שהיא תכנס לכתובים (מגילת אסתר היא הספר האחרון שנכנס לתנ"ך כפי שהוא כיום) ומאז אנו מאמינים שהנבואה עברה מהעולם וכעת צורת הקשר שלנו עם אלוקים היא שונה.
בקשר לסיפור הבריאה. אני לא יודע כמה פעמים אני אצתרך לחזור על זה: העולם קיים הרבה יותר מ5769 שנים!!
לא תמצא בתורה שום אזכור לשיטת הספירה הזאת. היא התחילה הרבה יותר מאוחר והיא התחילה במקור מבריאת האדם או למדענים שבינינו מאז שההומו-סאפיינס החל להתהלך על הארץ.
אני חוזר שוב על מה שכבר נחפר פה רבות: ספר בראשית, לכל הדעות שבעולם, אינו ספר פיזיקה, ביולוגיה ומדעי החיים!! לפי האמונה היהודית הספר הזה מלא סודות עמוקים ולכן אסור לכל אחד ללמוד את מעשה בראשית! כמובן אין הכוונה לקריאה שטחית של הפסוקים והסקת מסקנות מאוד רדודות על פיהם.
אין (לי לפחות) שום בעיה לקבל תאוריות מדעיות לגבי התנהלות הדברים בטבע ולשייך אותם לאלוהים. אחרי הכל כמו שכבר ציינו גם המדע נתקל או ייתקל בחומת המטאפיזיות וצריך לקבל שאכן יהיו דברים שלעולם לא נרד לעומקם לגבי היקום שלנו. זה עוד עקרון יהודי בסיסי. מצד שני גם אין לנו שום סיבה להפסיק לחקור ולגלות עד שנגיע לקצה גבול היכולת שלנו ואז אולי אלוקים ישלח לנו יד או שלא.
ולגבי אמונה. אני חושב שאם יש לאדם אמונה שממלאת תפקיד חשוב בחיים שלו והוא צריך אותה והיא עוזרת לו לחיות יותר טוב וגם לא פוגעת באחרים או בעצמו אז זה טוב ויפה. מי שלא מאמין או שלא צריך להאמין וטוב לו ככה - גם יפה. אבל אני גם חושב שבעומק העניין אין אדם שלא זקוק לאמונה כלשהיא במשהו. לאו דוקא דתית. אפילו גרגורי האוס מאמין ש "Everybody lies" וע"פ זה הוא מתנהל, וזה מסתדר לו יופי עם תפיסת העולם שלו. האמונה היא תמונת העולם כפי שהיא מצטיירת בתודעה של כל אחד ואחד. והיא מעוצבת מכל החוייות שהוא חווה, המראות שהוא ראה, הסיפורים שהוא שמע וגם מהניסויים המדעים שהוא עשה.
לכן אני לא בא לשכנע אף אחד שיעבור לצד שלי למרות שאני חושב שיש הרב דברים שהוא מפספס. והדיונים האלה פה עוזרים לי לעצב את האמונה ותפיסת העולם שלי.
Entia non sunt multiplicanda praeter neccessitatem
Kמיתי
דרימיסט מתקדם

שליחה על ידי Kמיתי »

מעניין שוקרון. לא ידעתי את הנתון הזה.
אבל יש לי שאלה. הציטוט שהבאת הוא דעה אחת מתוך כמה דעות? או שזה נאמר והמשיכו הלאה? זתומרת, יש שם מחלוקת? או שיש קונצנזוס בגמרא על הדעה הזאת?
סמל אישי של משתמש
avrahamshuk
דרימיסט-על

שליחה על ידי avrahamshuk »

Kמיתי כתב:מעניין שוקרון. לא ידעתי את הנתון הזה.
אבל יש לי שאלה. הציטוט שהבאת הוא דעה אחת מתוך כמה דעות? או שזה נאמר והמשיכו הלאה? זתומרת, יש שם מחלוקת? או שיש קונצנזוס בגמרא על הדעה הזאת?
כפי שאמרתי, אין מחלוקת על העובדה שמשה כתב את כל חמשת חומשי תורה חוץ משמונת הפסוקים האחרונים שמתארים את מותו. לגביהם יש מחלוקת שהדעות בה הם או משה בעצמו (בצורה מסויימת מבלי שידע מה כותב) או שיהושוע סיים את כתיבת חמשת חומשי תורה. אבל זה לא סותר את האמונה שהטקסט הזה הוא טקסט אלוקי ועליון. משה לא כתב מה שהוא רצה.
Entia non sunt multiplicanda praeter neccessitatem
Kמיתי
דרימיסט מתקדם

שליחה על ידי Kמיתי »

עכשיו כשאני חושב על זה, יצאתי אידיוט. כי זאת לא הפעם הראשונה שאני שומע את זה.
באמת התפלאתי מהבלבול הכללי שהיה לי פה.. :roll:
liordavidlior
דרימיסט-על

Kמיתי כתב:לגבי ניסים ונפלאות, אפילו את קריעת ים סוף כבר הצליחו להסביר מבחינה מדעית ואומרים שזה לא בהכרח היה נס. אפשר לטעון שהכל עניין של זמן. ואולי חלק מהניסים המסופרים הם בכלל משלים.. יש מלא תירוצים שיכולים לסבר את האוזן.
Kמיתי כתב:האמונה אומרת שיש אלוהים, שהוא מעל הטבע (הרי הוא ברא את הטבע), ולכן הוא יכול לסובב את הטבע עפ"י נוחיותו שלו. כדוגמת הסנה הבוער.
אז קריעת ים סוף זה נס או לא? למה יש צורך להוכיח את זה אם אלוהים יכול לעשות מה שהוא רוצה? לא הבנתי את הפואנטה.
Kמיתי כתב:העניין הוא שאנחנו מדברים על אמונה, אמונה לא צריכה להוכיח שומדבר, אחרת לא היו קוראים לה ככה. זה דבר ראשון.
Kמיתי כתב:כן, אני יודע שחובת ההוכחה כביכול חלה על המאמין, אבל אז אנחנו נכנסים שוב ללופ שמאמין לא זקוק להוכחה. הוא מאמין.
דמגוגיה. המילה אמונה מעצם הגדרתה משוללת צורך בבסיס מוכח, ולכן למי שחבה עליו חובת ההוכחה פטור. זה בעצם לומר: אני מאמין בצורה עיוורת, and i like it. אם זה אכן כך - סבבה.
Kמיתי כתב:הרעיון הוא שהמדע המודרני, ביחס לציר הזמן ההיסטורי, הוא כלום. הוא גרגיר אבק ביקום עצום.
הבעיה היא שהאדם הוא יצור יהיר, שאחרי תגלית כזאת או אחרת, הוא חושב שהוא באמת יודע. אבל בתכלס אנחנו אפילו לא יודעים מה יש מעבר לחלל החיצון. אנחנו קטנים בקנה מידה שאנחנו לא בהכרח מוכנים לקבל.
האדם הוא גרגיר אבק ביקום - מדע וגם דת איתו. אני חושב שבמדע יש יותר סקרנות מאשר יהירות; להיפך - רק בזכות המדע אנחנו מבינים באמת עד כמה אנחנו קטנים.
avrahamshuk כתב:לא תמצא בתורה שום אזכור לשיטת הספירה הזאת. היא התחילה הרבה יותר מאוחר והיא התחילה במקור מבריאת האדם או למדענים שבינינו מאז שההומו-סאפיינס החל להתהלך על הארץ.
מכיר את השיטה הזאת, ותמיד היא הייתה בעייתית בעיניי. הרי בריאה לא שווה אבולוציה. אם אנחנו מתכוונים להחיל את לכאורה הבריאה על נקודה מסויימת באבולוצית האדם, אז איזה בדיוק נקודה היא זו? באיזו שנה ויום בדיוק הפך היצור הזה לאדם התורתי ואיך אפשר למדוד את זה בכלל? הרי שינויים אבולוציונים קורים באיטיות רבה לאורך שנים רבות. ואז מה קרה, האל התגלה לאדם ואמר לו "אני אלוהיך"? מדוע לא מוזכרת התגלות כזו? התיאוריה נשמעת לי קצת מופרכת מעשית.
There is a huge difference between being tolerant and tolerating intolerance" - Ayaan Hirsi Ali"
Kמיתי
דרימיסט מתקדם

שליחה על ידי Kמיתי »

liordavidlior כתב:
Kמיתי כתב:לגבי ניסים ונפלאות, אפילו את קריעת ים סוף כבר הצליחו להסביר מבחינה מדעית ואומרים שזה לא בהכרח היה נס. אפשר לטעון שהכל עניין של זמן. ואולי חלק מהניסים המסופרים הם בכלל משלים.. יש מלא תירוצים שיכולים לסבר את האוזן.
Kמיתי כתב:האמונה אומרת שיש אלוהים, שהוא מעל הטבע (הרי הוא ברא את הטבע), ולכן הוא יכול לסובב את הטבע עפ"י נוחיותו שלו. כדוגמת הסנה הבוער.
אז קריעת ים סוף זה נס או לא? למה יש צורך להוכיח את זה אם אלוהים יכול לעשות מה שהוא רוצה? לא הבנתי את הפואנטה.
אין צורך להוכיח. זאת הייתה דוגמה כדי להמחיש עד כמה המדע באיחור וחסר ידיעה. פספסת את הנקודה שלי.
liordavidlior כתב:
Kמיתי כתב:העניין הוא שאנחנו מדברים על אמונה, אמונה לא צריכה להוכיח שומדבר, אחרת לא היו קוראים לה ככה. זה דבר ראשון.
Kמיתי כתב:כן, אני יודע שחובת ההוכחה כביכול חלה על המאמין, אבל אז אנחנו נכנסים שוב ללופ שמאמין לא זקוק להוכחה. הוא מאמין.
דמגוגיה. המילה אמונה מעצם הגדרתה משוללת צורך בבסיס מוכח, ולכן למי שחבה עליו חובת ההוכחה פטור. זה בעצם לומר: אני מאמין בצורה עיוורת, and i like it. אם זה אכן כך - סבבה.
תקרא שוב את ההודעה שלי. כתבתי שחובת ההוכחה עליו כביכול. אין פה שום דמגוגיה.
liordavidlior כתב:
Kמיתי כתב:הרעיון הוא שהמדע המודרני, ביחס לציר הזמן ההיסטורי, הוא כלום. הוא גרגיר אבק ביקום עצום.
האדם הוא גרגיר אבק ביקום - מדע וגם דת איתו. אני חושב שבמדע יש יותר סקרנות מאשר יהירות; להיפך - רק בזכות המדע אנחנו מבינים באמת עד כמה אנחנו קטנים.
זה שאתה חושב שרק בזכות המדע אנחנו מבינים כמה אנחנו קטנים, זה כנראה בגלל שאתה לא מספיק מכיר את הדת...
תקן אותי אם אני טועה...
סמל אישי של משתמש
DivineComedy
דרימיסט-על
יצירת קשר:

אין צורך להוכיח. זאת הייתה דוגמה כדי להמחיש עד כמה המדע באיחור וחסר ידיעה. פספסת את הנקודה שלי.
אני לגמרי לא מבין איך קשור המשפט הזה למה שאמרת על היותו של קריעת ים סוף נס או לא.
Kמיתי
דרימיסט מתקדם

שליחה על ידי Kמיתי »

DivineComedy כתב:
אני לגמרי לא מבין איך קשור המשפט הזה למה שאמרת על היותו של קריעת ים סוף נס או לא.
מה לא הבנת? אני לא דיברתי על קריעת ים סוף - הנס.
דיברתי על קריעת ים סוף - המקרה.
מבחינה אישית לא אכפת לי אם קריעת ים סוף היה נס.
מבחינה דתית-אמונית, זה משנה מאוד.

השאלה של ליאור בכלל לא הייתה קשורה למה שאמרתי.
Ne_Plus_Ultra
דרימיסט מתקדם

Kמיתי כתב:סיפור הבריאה זה עניין שמייצר כל כך הרבה קונפליקטים וויכוחים, ואני לא באמת מבין על מה ולמה. יש מניעה לחשוב שאלוהים יצר את המפץ הגדול ושהמפץ ארך 6 ימים...?
א)המפץ הגדול לא ארך שישה ימים.
ב)להזכירך, הבריאה כללה יצירת יצורים חיים וכו'.
Kמיתי כתב:לגבי ניסים ונפלאות, אפילו את קריעת ים סוף כבר הצליחו להסביר מבחינה מדעית ואומרים שזה לא בהכרח היה נס.
מי הצליח? ספר לי על התיאוריה הזו.

דבר שני, ההסבר היום למחסור בנביאים, בניסים ובשאר דברים עליונים כאלה ואחרים היא "הסתר פנים" של אלוהים מהעם שלו.
האמונה אומרת שיש אלוהים, שהוא מעל הטבע (הרי הוא ברא את הטבע), ולכן הוא יכול לסובב את הטבע עפ"י נוחיותו שלו. כדוגמת הסנה הבוער.
המדע לא יודע אם יש אלוהים באופן ודאי. לכן כל הויכוח הזה הוא חסר הכרעה מלכתחילה.
עוד פעם, ברור לכולם שהמדע לא יכול לדעת בודאות אם יש או אין אלוהים. זו נקודה נתונה. כל הויכוח הזה הוא לא על כך שאנשים לא צריכים להאמין, אלא על הקונפליקט הברור בין מדע לדת ועל סבירותה של תיאוריה אחת על פני האחרת.
להגיד שאלוהים יכול לסובב את הטבע על פי נוחיותו זו אחת השיטות המוכרות. הרי ככה אפשר לטעון על כל דבר שהמדע מגלה שזו התכנית של אלוהים וכאשר הוא באמת רוצה הוא סוטה ממנה. מה שבאמת מדהים זה שאנשים מוכנים לקבל בלי שום הוכחה דווקא את הטענה הכי פחות סבירה - שישות בלתי-נראית כלשהי בראה אותו לצורך מעורפל כלשהו שקשור בצורה מעורפלת כלשהי לעולם אחר, שבאופן נוח מאד מגיע לאחר המוות - וישות זו לא מתגלמת בשום אופן פיזי או ניתן לזיהוי בכל דרך מדידה אחרת חוץ מאמונה עיוורת. בסופו של יום, אם אתה דתי אתה מקבל דוגמות מסוימות. ואם זה סתם ככה, ואתה לא רוצה להוכיח שום דבר, אז יופי, אבל אל תגיד שמדע הולך עם דת. כי אז אתה עובר למגרש המדעי שבו לא מקבלים בלי לבדוק ולחקור, ועל פי כל אמת מידה מדעית אין כזה דבר שיח שבוער ולא נאכל. פשוט אין. אי אפשר לרקוד על שתי חתונות. דתי שמאמין במדע כמכלול סותר את עצמו. אם הוא בוחר להאמין בכל מה שהמדע אומר עם הסייגים שנדרשים מהדת - הרי שהוא לא באמת מקבל את המדע.
Kמיתי כתב: הרעיון הוא שהמדע המודרני, ביחס לציר הזמן ההיסטורי, הוא כלום. הוא גרגיר אבק ביקום עצום.
סליחה, אבל לטעמי הטענה שהיקום נברא בשביל האדם היא טענה הרבה הרבה הרבה יותר יהירה מכל טענה שהמדע אי פעם טען. ומה שהכי מבדר, הוא שכתבי עת דתיים "מוכיחים" את הטענה הזו באמצעות סילוף של סיבה ותוצאה. הנה תראו, יש יונוספרה שמגנה עלינו מקרינה קוסמית. הוכחה חותכת לגך שהעולם נברא בשבילנו.
אלוהים הוא תירוץ בשביל רבים להעמיד פני צנועים ובעצם להיות הכי יהירים שיש. יהירות זה אנשים שחושבים שיש להם מונופול על האמת - עוד מאפיין ברור של דת. אתה לא יכול להרשות לעצמך ספקות אמיתיים, נכון? כי אחרת זו לא אמונה. נכון זה מחזיק אנשים רבים בחיים וזה עוזר לאנשים רבים, אבל מצד שני זה גורם ברור למלחמות וטרור ושאר שגעונות למיניהם.

Kמיתי כתב: דבר שלישי, יבואו המאמינים ויטענו שאלוהים הביא לנו שכל בדרגה מסויימת. שנבין רק דברים מסוימים עד גבול מסויים.
כמו שדג לא מבין כל דבר שכלב מבין, וכמו שכלב לא מבין כל מה שאדם מבין, ככה גם האדם לא בהכרח מבין הכל.
אולי האדם הוא היצור החי הכי חכם בין כל היצורים החיים, אבל זה לא בהכרח אומר שאנחנו שיא החוכמה וההשגה השיכלית בפרספקטיבה אדירת המימדים של הקוסמוס, של היקום כולו.

יש דברים נסתרים, לא נבין, לא נדע (זוהר ארגוב מצוטט בפורום של דרים ת'יאטר.. אחרית הימים). בל נתיימר להבין הכל. אנחנו עדיין רק בני אדם.
לאלוהים פתרונים, נכון? הכי קל לטעון טענה כזאת. אם זו לא אמונה עיוורת, אני האפיפיור.

שוקרון, להגיד על התנ"ך שהוא מלא סודות עמוקים ושלא כל אחד רשאי ללמוד אותו וככה להעביר את כל הסיפורים שנראים מיתולוגיים למצב צבירה דרש וסוד נראה לי כמו דרך להתמודד עם טענות שלא ניתן לענות עליהן באופן רציונלי. אני רוצה להבין, אתה אומר לי שבתור בן-אדם דתי, אתה לא מקבל את סיפור הבריאה כעובדה ביולוגית? לא כך החלו החיים לשיטתך? זו גישה מקובלת בחברה הדתית? (אני באמת שואל, בלי שום זלזול).
סמל אישי של משתמש
YtseJam
The Count of DT-IL
יצירת קשר:

שליחה על ידי YtseJam »

גם בחברה הדתית יש, בוא נאמר, את ה"עמחה" (שמקבלים את הפשט של התורה) ויש את "החכמים יותר" (שחוקרים לעומק). תקח את הספר "מורה נבוכים" של הרמב"ם (נכון?) כדוגמא.
אני לא מצליח להיזכר מה בדיוק מתרחש שמה, אבל יש דרגות שונות של ידיעה. אני חושב שזה אולי יתחבר לתשובה של שוקרון בהמשך. חח. :haha:
liordavidlior
דרימיסט-על

Kמיתי כתב:תקרא שוב את ההודעה שלי. כתבתי שחובת ההוכחה עליו כביכול. אין פה שום דמגוגיה.
"כביכול", לא משנה את מהות ההודעה. השורה התחתונה, היא שהמאמין לא צריך להוכיח את אמונתו, הוא פשוט מאמין; קרי, אמונה עיוורת. כך, אם היית נולד מוסלמי היית מוסלמי, אם נוצרי אז נוצרי. לפי שיטתך אין שום יתרון של היהדות על שום דת, גם פגאנית. אני מאמין בבעל פעור. למה? כי אני מאמין, לא צריך להוכיח שום דבר.
Kמיתי כתב:זה שאתה חושב שרק בזכות המדע אנחנו מבינים כמה אנחנו קטנים, זה כנראה בגלל שאתה לא מספיק מכיר את הדת...
תקן אותי אם אני טועה...
אני קצת מבין בדת, לא משהו רציני, פה ושם :P
גם הדת וגם המדע טוענים שאנחנו קטנים, אין ספק. לומר שהמדע גורם ליהירות ולגישה של "אנחנו קטנים בקנה מידה שאנחנו לא מוכנים לקבל" כמו שאמרת, רחוק מאוד מהמציאות ומנוגד אליה לחלוטין.
אבל עזוב, אבירם שמעליי ניסח את זה הרבה יותר טוב ממני :)
שלח תגובה