אלוהים ישמור (היה: עצמאות 60 שמח!)

המקום שלכם לדיונים על כל מה שלא קשור לפרוגרסיב: סדרות טלויזיה, ספורט, מחשבים, סלולאר וכל האוף-טופיק העולה על דעתכם.
שלח תגובה
סמל אישי של משתמש
DivineComedy
דרימיסט-על
יצירת קשר:

Re: אלוהים ישמור (היה: עצמאות 60 שמח!)

שליחה על ידי DivineComedy »

liordavidlior כתב:לשאלת ה Prime mover של ניר.

אני רואה זאת בצורה כזו:
לכל דבר ישנה סיבה בעולם, כמו שאמרת. לכל דבר יש מסובב. לכל אנרגיה יש מקור ולכל גוף - יוצר.
למה כוונתי: כל אחד מאיתנו הינו חומר בשר ודם. החומר שממנו אנו מורכבים הינו מוגבל. למעשה, זה חלק מההגדרה של חומר, של מוחש - הגבלתו היא עצם מציאותו. כל חומר מוגבל ברוחב, אורך, גובה וזמן (המימד הרביעי). לכל מוגבל ישנו אף מגביל: אימנו שנוצרנו ממנה היא המגבילה הראשונה שלנו, כל צמח בקע מהגרעין שהוא מגבילו הראשון - כל יש בא מיש אם תרצו. וזהו תהליך ההתחדשות בעולמנו: יצור חי קיים, "יוצר" שכמותו, מתכלה ונעלם וחוזר חלילה.
אם כן, אם נחזור אחורה בזמן של היש שיצר יש שיצר יש, נגיע ללופ לא הגיוני. שכן כל יש יצר יש ואין התחלה - תיאוריה זו לא הגיונית בעיני, שכן גם אם נגיע למפץ הגדול - מי היש שיצר אותו - שתחם אותו. שהגביל אותו.

אם כן, מחויב אני לומר שישנו יש קדמוני, שנוצר מתוך אין. בראשית לא היה זמן ולא מרחב - שכן זהו טבען של הגבלות והן נוצרו ע"י כוח חיצוני, שאינו מוגבל - שיצרם יש מאין. בראשית היה אלוהים. מיהו אלוהים? מחויב אני לומר שהינו ישות קיימת, לא מוגבלת בכל צורה שהיא - היא אינה פיזית ולכן חוקי פיזיקה לא חלים עליה, אין לה צורה כלשהיא - שכן צורה הינה דבר מתוחם - מוגבל ואמרנו שזהו המגביל הראשוני שלא קדם לו אף מגביל. אינו כפוף למגבלות הזמן - שכן הזמן אף הוא חלק מן המגבילים. צורה שהיא מקור החכמה, מקור האנרגיה ומקור כל דבר שהיה, הווה ויהיה. לא ייתכן בו פגם, שכן הפגם יעשהו לא שלם - ולכן בעל יוצר שלם יותר עשהו כך.

שאלה טובה שאלת ניר, מה הסיבה של אלוהים. או בעצם: מדוע נבראנו, או מה תפקידנו בעולם. שאלה שנשאלה מאז ומעולם.
כך אני רואה זאת:

אקדים ואומר, שאלוהים אינו ילד קטן שמשחק בצעצועים. אין דבר שאלוהים עושה ללא תכלית. ולא קוצו של יוד. חכמתו היא השלמה ביותר, המזוקקת ביותר - אין שום יותרת שכן חוסר תכלית מצביע על בורא לא שלם. מספיק להסתכל על המערכות הפיזיקליות, האקולוגיות, הכימיות ועוד רבות בעולמנו ולראות שאין דבר ללא תכלית.
לדעתי, העובדה שנבראנו עם יכולת חשיבה מתקדמת כזו מעידה על מטרה לקיומנו. בעצם - היות ונבראנו ברמה שכלית כזו המעודדת אותנו לחשוב על תכלית - מכאן שאכן יש ליצירתינו תכלית. אני מאמין שאלוהים אף מסר לנו את התכלית הזו. הוא מסר אותה במתן תורה - אותו אירוע שדיברתי עליו לפני כמה פוסטים.
טוב הנה זה בא...(הורדתי חלקים מהציטוט שהתגובה שלי לא רלוונטית לגביהם)
קודם כל סחתיין על הפוסט המושקע.
אני הולך להעלות הרבה נקודות אני מקווה לא לבלבל את עצמי. קןדם אתה מניח כמה אקסיומות בטקסט שלך שקצת לא נוח לי איתם, כי בעיניי אלה דברים שצריך לחקור ולראות אם זה באמת כך. למשל בחלק הראשון שהדגשתי אתה קובע משהו. ועל זה אתה מבסס את טענות ההמשך שלך. ממבט פילוסופי טהור אתה לא יכול לבוא ולטעון את זה כאילו זאת עובדה, זאת האמונה שלך, ועל בסיסה אתה מניח דברים. מה שאני מנסה זה לא להניח הנחות אלא לשאול שאלות ולהעלות תיאוריות שחלקם הוכחו מדעית (הוכחה שלמה או הוכחה עם כמה חסרים) וחלקם הם בגדר תיאוריות נטו. לך יש את הבסיס שאתה מאמין וזה קצת "מסנדל" אותך (בלי להעליב חס וחלילה) ותוחם אותך בגבולות מסוימים שבעיניי חלק מהדיון הזה הוא לנסות לפרוץ אותם ולשאול מה יש מעבר.

דבר שני אני רוצה לעשות משהו (שאולי המאמינים לא יאהבו) ולעשות חלוקה של אלוהים או ישות קדומה כמו שאני רואה אותה. יש את אלוהי הנ"ך שהוא אלוהי 90% מהאנשים בעולם, שברא לפני 6000 שנה את השמיים ואת הארץ. לעומת זאת יש את האלוהים ה"אפשריים" או ישות אפשרית (אני רוצה להגיד ישות כי אני לא רוצה שתחשבו על האלוהים התנ"כיים) שלפני 15 מיליארד שנה גרם למפץ הגדול והיה הprime mover. ויש את האפשרות שאין כלום, אין ישות או קיום או הוויה שגרמה או יצרה את היקום כמו שאנחנו מכירים אותו אלא הוא נוצר באיזהשהו צורה שמוחנו לא מסוגל להבין. כלומר יש פה 3 אפשרויות (נסמנם ב1, 2, 3). ישנה אפשרות שאתם מאמינים ב1 אבל 2 הוא זה שבעצם נכון אבל אתם (בגלל התנ"ך) נוטים להאמין בו. יש את האתיאיסטים שאומרים שרק 3 יכול להיות נכון, יש את האנשים שמאמינים באפשרות השנייה שכוללים הרבה עם עבר דתי, יש כאלה שחוו איזושהי חוויה אבל לא רוצים לקשרה ליהדות או כאלה שחושבים שהכוונה היא לישות שיצרה אותנו, אולי ישות יותר מתקדמת טכנולוגית, אולי יצורים מכוכב אחר (מרכבות האש של אליהו ופצצת הגרעין על סדום ועמורה מככבים בתיאוריות האלה שכמובן אי אפשר לפסול על הסף). ויש את האגנוטיסטים שאומרים שאין לנו שום אפשרות לדעת מהו הנכון (2 או 3), אבל נותנים פתח אפשרי לקיום ישות מסוימת. אני אגב אתיאיסט אגנוטיסט, כלומר שילוב שאומר שאני לא מאמין באלוהים או בישות מסוימת, אבל אני גם אומר שנכון להיום אין לנו מושג ואנחנו לא יכולים להוכיח את הקיום של אחד כזה, או לפסול קיום כזה.

דבר אחד אני יודע (אגב מושג הידע ומה זה אומר מעניין לא פחות, אולי בפוסט אחר) והוא שאין קשר בין אפשרות 1 ו2, לא ייתכן שאלוהי התנ"ך הוא אותו אלוהים שיצר לפני 15 מיליארד שנה אתל היקום, לא ייתכן שתהיה איזשהו התאמה בין התנ"ך למדע, והסיבה היחידה לזה הוא הכרונולוגיה של אלוהי התנ"ך. אין מצב (ולזה אני מאמין בלב שלם על סמך ממצאים כאלה ואחרים שלא ניכנס לזה עכשיו) שאלוהים יצר את היקום לפני 6000 שנים. שימו לב שלא פסלתי קיום אלוהים "אפשרי", אבל לא במסגרת המתוארת בתנ"ך, את זה אני פוסל, לא בגלל אמונה אלא מסיבות לוגיות, הגיוניות ואמפיריות. סתם דוגמה קטנה לסתירה: גלקסיית אנדרומדה נמצאת במרחק 75 מיליון שנות אור מאיתנו כלומר גילו לפחות 75 מיליון שנה (מהירות האור לא ניתנת לוויכוח אני מקווה שבזה כולם מסכימים), כי לקח לאור 75 מיליון שנה להגיע אלינו. כלומר יש שתי אפשרויות: אחד שבאמת היקום הוא לפחות בן 75 מיליון שנה, או שאלוהים (התנ"כיים) יצר איזשהו טריק שאנחנו נחשוב ככה, פשוט עבד עלינו. אם האפשרות השנייה נכונה, נשאלת השאלה, אלוהים רמאי? הוא עובד עלינו? למה? (ופליז אל תביאו את הטיעון של נסתרות דרכי האל, הרי לא הכל אפשר להצדיק בזה). יש פה בעייה. אבל זאת רק דוגמה אחד, אפשר לכתוב רק על הטיעונים הלוגיים נגד עולם בן 6000 שנה, ספר.
OK אז את אפשרות 1 אני מוריד, נשארנו עם שני אפשרויות.

אפשרות 2 (ישות יצרה את היקום לפני 15 מיליארד שנה במפץ הגדול): אגב עוד סיידנוט, הרבה תנועות דתיות (יהודיות ונוצריות גם מהמיינסטרים) מכירות במפץ הגדול שאירוע בריאת העולם (לגבי לפני כמה שנים כמובן יש וויכוח). אז לפי האפשרות הזאת היה איזשהו prime mover שיצר את היקום. השאלות שנשאלות הן כאלה: מה הופך את אותו הprime mover למיוחד שלו אין primal cause? למה הוא פתור ומאותם הסקות? ואם הוא לא אז מי הprime mover שלו?(אלה נכונות כמובן גם למה שליאור כתב). בכל אופן נכסים פה כמובן לרגרסיה אינסופית שלא יוצאים ממנה, בטח לא עם הסבר או תשובה.אחת התשובות היא שכמובן בהיעדר זמן ומקום (שלפני המפץ הגדול) לא היה משמעות לסיבה ראשונית. אבל אז נשאלת השאלה באיזה סביבה קיים אותו ישות? מי יצר אותו? למה? מה משמעותו? השאלות על אותו ישות תמיד תעלנה, לא יעזור לאף אחד, ועד שמישהו ייתן לפחות תיאורייה מניחה את הדעת לזה, אין לנו שום כלי לוגי להניח את קיומו או אי קיומו.

אפשרות 3: (אין ישות, המפץ הגדול נוצר יש מאין): גם על תיאוריית היש מאין אפשר לכתוב ספר עב כרס. תחשבו רגע עד כמה קשה להבין את אותו ההוות של לפני המפץ הגדול. איפה קרה המפץ הגדול? אין איפה כי לא היה כלום. מתי? אין מתי כי לא היה זמן. מאוד קשה לנו להבין את המושגים האלה כי הרי אצלנו הכל קורה לפי שתי נקודות ייחוס לפחות: מקום וזמן. קשה לנו מאוד לצאת מהמסגרת הזאת אפילו בתור מחשבה. באפשרות הזאת (לעומת 2), ישנה לפחות תיאורייה מדעית שנוגעת בסיבות למפץ הגדול והיא ה Superstring theory. אני מודה שאני לא בקיא בו בכלל (עדיין) אבל הוא מניח את הבסיס לקיום יש מאין ע"י וויברצייה של מיתרים (וזה בצורה מאוד מופשטת). אני לא ארחיב כי אני באמת לא חקרתי מספיק, וגם זאת כמובן תיאורייה שעדיין לא מוכחת, אבל היא אחת המועמדים הנוכחיים להיות מה שנקרא "תיאורייה של הכל" כלומר תיאורייה אחת שתאחד כל הכוחות של הטבע (כוח משיכה, כוחות הגרעין, והכוחות האלקרומגנטיים). לדעתי לפני שנגיע לאפשרות של הסקת מסקנות לגבי אפשרות 3, נהיה חייבים לגלות ולהבין את התיאורייה הזאת.

עוד הערה לליאור לגבי התכלית שדיברת עליו, קודם כל גם פה אתה מניח הנחות שאני לא חי איתם בשקט אבל אני לא אחזור לזה.
מה שאמרת שלכל דבר בטבע יש תכלית מוכיח (יותר נכון מראה) את התיאורייה של דארווין, שהרי אם משהו לא מועיל לגזע הוא נכחד (עצם הזנב אצל אנשים עיניים ליצורים האלה באדמה, שכחתי את שמם), נוצרות מוטציות שבתא שהופכות את התא ליותר חזק, והתאים מהסוג הישן נכחדות, זו התוצאה שאתה רואה היום בכל אורגניזם חי. החזק, מי שיש לו תכלית, שורד, תיאורייה אגב שמסתדרת מאוד יפה עם ההגיון, אני יותר חזק ממך, אני אלך איתך מכות, אני אהרוג אותך, שרדתי ויש לי יותר סיכוי לשמר את הגזע.

אני מקווה שהגעתם עד הלום...
נערך לאחרונה על ידי DivineComedy ב ב' מאי 12, 2008 10:40 pm, נערך 6 פעמים בסך הכל.
"Everyone in the world should listen to Sigur Ros. Then maybe it'd be a better place."
סמל אישי של משתמש
DivineComedy
דרימיסט-על
יצירת קשר:

Re: עצמאות 60 שמח!!

liordavidlior כתב: כבר דיברתי בעבר על ההבדל בין מדע אמפירי למדע עיוני-ספקולטיבי. תיאוריית המפץ הגדול לא סתם נקראת תיאוריה. אין כאן שום עובדה. איף אחד לא ראה / שמע / מדד את המפץ הגדול או את אותה נקודת סינגולריות כבידתית שמדובר עליה במאמר שציטטת. המדענים מדדו וכימתו כמה תופעות פיזיקליות ועל סמך זה הסיקו על מה שקרה לפני מליארדי שנים כביכול. המפץ הגדול הוא לא עובדה - הוא פשוט ההנחה הרווחת היום בעולם המדעי. אף אחד לא חי 13 מליארד שנה. הסיקו כך ע"י מדידות של ממצאים מההווה.

תראה, אני מסתכל על זה בצורה כזו: המדענים באו ואמרו דבר כזה - בואו נצא מנקודת הנחה שאין אלוהים.

איפשהו בין כיתה ט' ל-י' החלטתי שאני מפסיק עם זה ועובר לעולם החילוני. אז ישבתי עם ספרים להכיר את העולם הזה ואת הדעות שמאחוריו. רציתי לבנות תיאוריה, פילוסופיה שתתאים ותצדיק את דרך החיים שלי. ככל שחקרתי יותר ויותר תמיד הידע שרכשתי בעולם הדתי גבר על זה - לא הצלחתי להוכיח לעצמי שאין אלוהים, שאין תורה מן השמים, כל כמה שרציתי והפכתי בדבר.
תראה - שורה תחתונה האדם בגדול, בד"כ קודם מחליט ואז הוא מנסה למצוא הצדקות להחלטותיו. אם תרצה להוכיח לעצמך שאין אלוהים תוכל לעשות זאת ללא-ספק. אני אישית הרסתי את מה שהחינוך המקורי לימד אותי, ניסיתי לבנות עליו בניין חדש שהתמוטט עוד בשלב הפיגומים - כך שאין אתה יכול לומר עלי שאני לא רוצה לצאת מה"קופסא" של חינוך ילדותי.
כמה דברים (ציטטתי רק את החלקים שהתגובה שלי רלוונטית אליהם):
רק להזכיר לך משהו שנוגע גם לך וגם למדענים: אנשים נולדים Tabula Rasa. הם לא נולדים לתוך אמונה, גם אם יש אלוהים וגם אם אין, אנשים נולדים לא מאמינים! אמונה באה מחינוך, ממש ממש קשה להתנתק ממה שחינכו אותך בבית. אני לא יודע באיזה צורה ניסית להתנתק מהשורשים שלך (ולמה?), אבל אני מאמין שאפשר, אבל אתה צריך באמת לחזור בצורה מאוד מלאכותית למצב של לוח חלק. אני בטוח שכאשר אותו אמונה שניסית לבנות נפל כמו שעמודי פיגומים נופלים, אני בטוח שהוא נפל אל חיקו של היהדות ולא אל חיקו של האוביקטיביות.

תיאוריית המפץ הגדול היא הרבה יותר מהנחה, יש לה הוכחות מאוד כבדות משקל (אגב היא מורכבת ממאות הוכחות שהיה צריך לחבר יחדיו, ועדיין יש כמה חורים שלא הוכחו אגב אבל הם לא פטאליים שיסתרו את התיאורייה) וגם אם התהליך שמתואר הוא לא בדיוק כמו שהיה הרי שלגבי התפשטות היקום וגילו אין וויכוח. אגב את המפץ הגדול כן "מדדו" במידה מסויימת ע"י קרינת הרגע הקוסמית שלא רק מצאו אותה אחרי שהניחו שהיא קיימת בעקבות התיאורייה, אלא גם מדדו את עוצמתה והיא הסתדרה עם ההנחות המוקדמות.

אף אחד גם לא חי 6000 שנה, כל ההסתמכות על מה שהיה אז היא על בסיס ספר שזמן כתיבתו לא ברור לגמרי, יש בו סתירות רבות וכתבו אותו יותר ממקור אחד. יש מקורות אחרים (מצרים, ארמיים) שסותרים את הכתוב בתנ"ך ויש שמאשרים חלקים מסוימים. אז אם נשווה אני לא בטוח שהבסיס של ה6000 שנה הוא יותר יציב מהבסיס של ה15 מיליארד שנה.

עוד נקודת קטנה: בוא נאמר שאלוהים יצר את העולם אבל מאז יצירתו ועד היום הוא לא התערב בנעשה בשום צורה (אגב זהו הבסיס של הDeism, עוד סוג של אמונה כמו המונותיאוזם). אתם חושבים שבמקרה כזה האדם לא היה ממציא אלוהים? אני אספר לכם סיפור קצר עליי, אני גדלתי בבית חסר אלוהים לגמרי, אני חושב שעד שהגעתי לארץ לא היה לי בראש מושג האלוהים בכלל. ואם זאת בערך בכיתה ג' היה לי מנהג במשך תקופה מסוימת, שבכל יום שהיה לי משהו חשוב כמו מבחן בביה"ס, הייתי יוצא מהבית ובחדר מדרגות בבניין שלנו, (גרנו בקומה 6), הייתי עוצר בקומה מאוד מסויימת על מדרגה מסויימת, מסתכל למעלה וממלמל לעצמי שאני מבקש שהכל יהיה היום בסדר והמבחן יעבור טוב. מה קרה פה? המצאתי לעצמי מן "אלוהים" שמסתכל מלמעלה ועוזר לי. למה ומאיפה זה בא?? אין לי מושג אבל בטח לא מהסביבה האתיאיסטית, הקומוניסטית שבה גדלתי. למה שזה לא יקרה לעוד מישהו באיזהשהו מקום בעולם בתקופה יותר קדומה? או בכל זמן אחר?
"Everyone in the world should listen to Sigur Ros. Then maybe it'd be a better place."
סמל אישי של משתמש
Carpe Diem
דרימיסט שרוף
יצירת קשר:

שליחה על ידי Carpe Diem »

וואו! אני לא מאמין ש"השקעתי" איזה שעה שעתים בלקרוא את 5-6 העמודים האחרונים. אמנם כל זה מאוד מענין.
אני בדעותי קרוב לניר ולמריאנה - אתאיסט / אגנוסטי (או איך שאומרים את זה).

אני לא אכנס ישירות לוויכוח, אבל אני רוצה להפנות את הדיון לעוד כיוון.

1. אני רוצה להבדיל בין דתיות ורוחניות. דת מכתיבה אמונה במסגרת מסוימת ולפי דרכים / כללים ספציפיים. דת היא מאוד קנאית להיות הכי אמיתית ומכאן יש זרע לקנאה ושנאה - למרות שזה כמובן לא מה שמלמדים בדת - לפחות לא בבסיסה של כל דת שאני מכיר (לפני שאנשים באים ומעוותים דברים). דת ממקמת את עצמה ואת דרכיה כאמת אבסולוטית, ומי שלא מאמין בזה אז הוא מן "נחות" יותר / לא רואה / כופר או מה שלא תבחרו. לא משנה.
לאומת זאת רוחניות זה משהו יותר פשטני ואבסטרקתי - ונותן חופש פעולה באמונה של אותו אדם רוחני. אין הגבלות שמכותבות ע"י דת מסוימת. אני יכול להתפלל באיזה צורה שבא לי לישות / אלוהים / חוצנים או איך שאני אקרא להם. כל עוד התפילה שלי למשהו / מישהו / ישות מאור / אלוהים / ... היא אמיתית ובלב שלם ואמונה שלמה - אלוהים / ... ישמע אותי (אם הוא קיים) בדיוק כמו שישמע אדם אחר.
עוד דבר הנובע מרוחניות - וזהו דבר שהגעתי אליו לא מזמן (לניסוח) - אדם קודם כל צריך להיות אדם לאדם אחר, באנגלית זה נשמע יותר טוב:
Human must be human towards another human
וזה בלי שום קשר למה שהוא מאמין בו - מפץ הגדול / אלוהים / אללה או שטן.
ברגע שהאדם ניהיה חיה לאדם אחר עקב עמדותיו / אמונתו / דתו וכו' - זה הגרוע מכל. ואגב זה העולם שאנחנו חיים בו - אדם לאדם זאב! לעיתים רק אנחנו באמת מתחברים לאנושיות (humanity) שלנו ועושים דברים אחרת. לאהוב את האדם למרות עמדותיו / אמונותו וכ' - ולא לשפוט אותו על פי דעה שהיא כבר קיימת בתודעתנו. הרי אם תסתכלו על כל פעלה / תרחיש / בן אדם / מצב / וכו' יש לנו כבר דעה מגובשת, בין אם היא מבוססת על משהו או פרי המצאתנו. ומאוד קשה לצאת מקופסת התגובות האוטומטיות שלנו ולפעול בצורה שונה.

אגב מאוד קשה באמת להקשיב לבן אדם מבלי להעביר ביקורת תמידית בראש / להביע דעה בראש לגבי אותו דיון / בן אדם.

סלחו לי שאני עובר מנושא לנושא, אבל זאת השעה. קשה לכתוב משהו מבני וקונסטרוקטיבי לפי נקודות. ויש לי לא מעט להגיד על הדברים.

2. מדע ואמונה זה שני דרכים מקבילות לחיות את החיים - עד כמה שאבסורדי שזה לא ישמע. פשוט במדע יש את החוקים והא'-ב' שלו, וכך גם לדת. זה שני עולמות מקבילים שנצמאים על פני כדור הארץ בו אנו חיים. רצוי לקחת משתי העולמות את הדברים הטובים (במובן האבסטרקטי והכללי של המילה - ולא מדובר רק על דברים פוזיטיביים) ולקחת את זה הלאה.

3. יש לי דעה לגבי כל הדתות ביחד ולגבי האמת האבסולוטית. משהו שגיבשתי לעצמי במהלך השנים:
אף דת אינה נכונה יותר מהשניה. אף דת אינה האמת המוחלטת. אם ניקח את כל הדתות בעולם ונעשה מהם מן נגזרת - בעצם פעולת איחוד מתמטית (או AND לוגית) - וניקח רק את מה שזהה בכל הדתות - מן גרעין שכזה. התוצר שיתקבל הוא יהיה הכי קרוב לאמת האבסולוטית.
ובגרעין הזה לדעתי יהיה ברור שהדבר שהכי חשוב הוא הרמוניה ואנושיות של בני האדם היחסם כלפי אחרים.
לא חשוב מי צודק, לא חשוב למי קל ונח, ולמי קשה ולמה. זה לא חשוב. חשוב להיות פשוט בני אדם!

4. רציתי עוד לתת דעה והערה לאיך שהדיון מתנהל כאן. ואני מקווה שתקבלו את ה"ביקורת" בעין יפה.
4.1 טל - כבר רבות בדפי הפורום ראיתי את צורת התגובה המוחלטת שלך - אתה מאוד חד ולפעמים קיצוני וכוחני במה שאתה אומר - יותר נכון באיך שאתה אומר את זה. טוב שאנשים לא נעלבים מזה (או לפחות לא מראים את זה). אבל תנסה לשים לב לזה בעצמך. אתה כאילו מעמיד את דעתך / עמדתך כנכונה מכל ויש לך את כל ההוכחות לזה. וזה סבבה בגדול, אמנם אם הוויכוח לא היה חוזר על אותם הנקודות של דתי VS חילוני ועל למי קל ולמי קשה יותר הדיון היה מענין יותר ועם פחות "האשמות". לעיתים אתה זורק דברים די קשים באוויר והם בקלות יכולים לפגוע - אפילו לא במתכוון. ואני בטוח שאתה לא מתכוון לפגוע.
4.2 רבות הצד החילוני בדיון ניסה להביא את הצד המאמין לכדי פקפוק במוסדו / ובעולמו כפי שהוא מכיר אותו - מסיונריות בצורה כלשהי. למה? בשביל מה לעשות את זה? הרי:
4.2.1 מה שעובד - על תתקן אותו - והאמונה עובדת בשביל אותם האנשים המאמינים.
4.2.2 הדיון די פיצל את האנשים לשתי מחנות - דתי VS חילוני - וחבל שכך. אני מבין שהפיצול הוא בדיון ספציפי זה אבל בכל זאת.
4.2.3 קראנו מצד אחד מהמאמינים באלוהים לצאת מה"קופסה" וחשוב אחרת ולפתוח את הראש, ומצד שני אנחנו (ואני מחשיב את עצמי עם החילוניים) לא פתחנו את הראש ולא ניסינו לשחוב אחרת - מהמקום של המאמינים - הרי גם לראות את העולם בעיני מאמין / דתי זוהי חוויה מעשירה שיכולה להעצים אותנו - ואנו לא צריכים להמיר את דרכינו שלנו - אבל פשוט לחוות את זה. יש דברים רבים שהייתי יכול לקחת מדתות מסוימות, במיוחד מהיהדות ומהבודהיזם (אני די מתחבר לבודהיזם חוץ מהקטע שהוא אוסר אלכוהול - כי זה מערפל את הדעת :cheers: ) - וזה בכדי להעצים את עצמי ואת הסובב אותי - בכדי להיות אדם יותר טוב, ולא אדם יותר צודק - יחי ההבדל הקטן :)

5. די נטפלתם לאשלי שלא מגיבה בדיוק לדברים שהעליתם ובורחת ומסתתרת מאחורי אמונתה. מה שראיתי מההתכתבות היא (ושוב זאת רק דעתי) שהיא לא מספיק יכולה להגיב על חלק מהדברים בצורה שמספקת אותה קודם כל, והרי חברה - ניר וטל - אתם הרבה יותר מבוגרים ממנה - מה לעשות - יש דברים שבגיל כזה או אחר עדיין קשה לעלות על הכתב והוא יותר ברמת תחושה ורגשות - אז, תרפו קצת. ראיתם אגב שעם ליאור הדיון הזה הוא יותר פילוסופי וקונסטרוקטיבי - כי גם באותו גיל איתנו פחות או יותר :)
6. מאוד שחשוב לי להגיד לאני לא מאשים אף אחד, לא מנסה לתקן אף אחד, ולא מלמד איך לחיות / לכתוב וכו'. אני רק מנסה להעיר ולהאיר :) מקווה שיתקבל בברכה.

קיצור חברה, יש עוד הרבה מה לדון, וכדאי שנדון בזה בצורה מתורבתת, ובצורה פתוחה שלא תשלול את דעת (ו/ או דת) האחר רק משום שזה לא עובד בשבילנו. תנסו קודם להקשיב, ורק אחר כך להגיב :)

ועוד דבר:
Life is empty and meaningless...
...and then you die, and the dog pisses on your grave :)
ומי שירצה לדעת למה: Life is empty and meaningless אסביר זאת בתגובה הבאה...

שיט, שוב אני לא אשן :( אוף.... טוב נו זה היה מענין בכל מקרה.
Music Is The Energy Of Life!
סמל אישי של משתמש
MrReD
שגריר האופת'

שליחה על ידי MrReD »

ולדי, אני מת עליך.
התגובה שלך היא אחד על אחד בדיוק מה שאני חושב, פשוט הבאת את מחשבותי לכתב.
תמונה
liordavidlior
דרימיסט-על

שליחה על ידי liordavidlior »

וואוו :wow: חזרתי אתמול מדייט ב2 וחצי בלילה, ראיתי את התגובה של ניר וחשכו עיני... איך אפשר לקרוא דבר כזה לפנות בוקר?
אבל ברצינות, כל הכבוד על ההשקעה וההארות, קראתי שוב הבוקר והרי תגובתי:

אני אדרש רק לאפשרות 1 (אלוהי התנ"ך) כי היא רלוונטית בעבורי.
בואו נצא מנק' הנחה שאכן מה שכתוב בתנ"ך הוא נכון. הבריאה ב-6 ימים, העולם קיים 6000 שנה בערך. נניח שהייתה קבוצת מדענים מימינו נשלחת לאדם הראשון ברגע שזה אך נוצר. איכה היה נראה אותו אדם ראשון? סביר להניח בנעוריו / בבגרותו, כאשר הוא שלם כל צרכו ובתוכו כבר "הוטמעו" אינסטינקט ההישרדות וחכמת חיים. לא היה אפשר לומר שהוא נוצר תינוק, שכן לא היה שורד אפילו שבוע. הקבוצה הייתה מראיינת אותו, ומגיעה למסקנה שהבחור הוזה; "מבחינה פיזית הנדון בן 18-20 שנה, אך כששאלנוהו בן כמה הוא ענה: בן יום".
וזהו שורש המחלוקת בין המדע לדת. הגיון מדעי (לדידי) גרידא, אינו תמיד מחויב האמת. בשאלת הביצה והתרנגולת התרנגולת ניצחה.
ועל כן מאמין אני, שכמו שהאדם הראשון נברא בתיקונו ובבשלותו, אף כל העולם בהתאמה: החיות נולדו בוגרות, העצים נבראו כעצים ולא זרעים / שתילים, ההר לא נברא כמישור והתעצב להר במשך מליוני שנה - אלא נברא כהר כאילו אותה "אבולוציה" התרחשה. הכל נברא בצביונו ובקומתו. כל הקוסמוס בנוי בצורה מאוד הרמונית; יחסי גומלין קיימים לא רק בתוך מערכות ביולוגיות בתוך כדוה"א, אלא אף בין כוכבים. מאמין אני, כי אלוהים ברא את היקום כאילו לקחנו סרט מוקלט, הרצנו את העלילה עד לשיא ומשם לחצנו "Play". עם כל האפקטים הכלולים בכך.

----------------------------------------

אי אפשר לעולם לחזור לטאבולה ראסה, ידידי. אין וואקום בחשיבה; לעולם אי-אפשר למחוק את חריטות הילדות והבגרות מהראש. זה תמיד יהיה שם. אני יכול לומר לך בוודאות שגם אם הייתי מנסה למחוק את השקפות העבר לחלוטין בגיל 13 לא הייתי מצליח, אז בגיל 23?
There is a huge difference between being tolerant and tolerating intolerance" - Ayaan Hirsi Ali"
סמל אישי של משתמש
MrReD
שגריר האופת'

שליחה על ידי MrReD »

אני מניח אז שאתה גם לא מאמין באבולוציה עפ"י התגובה שלך.
כדי שתבין למה אני מתכוון למה אדם לא היה מבוגר שהוא נולד, אני יסביר.
תחשוב שהחיים בכדוה"א נוצרו לפני כמספר מיליארד שנים. באותה תקופה רק היו קיימים אורגוניזם פשוטים ביותר, בעלי תא אחד, גם התנאים על כדוה"א לא אפשר חיים מתקדמים יותר.
שכדוה"א החל להתקרר, גם החיים יכלו להתפתח, היצורים החד-תאיים הפכו לרב תאיים, הרב תאיים, הפכו לצורות הימיות הפשוטות ביותר, משם התפתחו דגים במשך במשך עידנים התפתחו ליצורים דו חיים, ומשם ליצורי יבשה, קופים, ולבסוף בני אדם.
הנקודה שלי היא, שהשלבים באבולוציה לא קרו ברגע, לצפרדע לא יצאה קוף מהביצה, עם כל דור חדש של חיים, נוצרים שינויים גנטיים כל כך קטנים שרק כל אלפי שנים ניתן לצפות בהבדל.
אז הנה, השלילה של התיאוריה שלך.
תמונה
סמל אישי של משתמש
YtseJam
The Count of DT-IL
יצירת קשר:

שליחה על ידי YtseJam »

אתה יודע... אני אולי קצת ה-devil's advocate כאן, אבל גם תיאוריית האבולוציה בעיקרון היא לא ממש מושלמת...

בוא ניקח את הג'ירפה כדוגמה. לפי תיאוריית האבולוציה הג'ירפה היא התפתחות של משהו אחר, קדמוני יותר.
לא משנה שעוד לא מצאנו את המשהו הקדמוני הזה, אבל מעבר לזה, ולא רק לגבי הג'ירפה, איפה כל התפתחויות הביניים שבין היצור הקדמוני לתוצאה הסופית? למה אני אומר זאת... כי הרי לג'ירפה יש מבנה ייחודי - יש לה צוואר ארוך מאוד וזה דורש שינויים פנימיים גדולים יותר מאשר מעבר למשל מזני הקופים לאדם. צריך לב גדול יותר, ריאות גדולות יותר, כל המבנה הפיזיולוגי הוא ייחודי. ולאף אחד אין הסבר לזה, מעולם לא נמצא לא היצור הקדמוני ולא כל שלבי הביניים. אף לא מאובן ולא כלום...

אגב, הידעתם שג'ירפה זה מאכל כשר, אבל יש מחלוקת בין המזרחים לאשכנזים ובגלל זה היא נעלמה מהתפריט? :haha:

The missing link... :haha: שימו לב לסגנון ההליכה...
תמונה
liordavidlior
דרימיסט-על

MrReD כתב:אני מניח אז שאתה גם לא מאמין באבולוציה עפ"י התגובה שלך.
כדי שתבין למה אני מתכוון למה אדם לא היה מבוגר שהוא נולד, אני יסביר.
תחשוב שהחיים בכדוה"א נוצרו לפני כמספר מיליארד שנים. באותה תקופה רק היו קיימים אורגוניזם פשוטים ביותר, בעלי תא אחד, גם התנאים על כדוה"א לא אפשר חיים מתקדמים יותר.
שכדוה"א החל להתקרר, גם החיים יכלו להתפתח, היצורים החד-תאיים הפכו לרב תאיים, הרב תאיים, הפכו לצורות הימיות הפשוטות ביותר, משם התפתחו דגים במשך במשך עידנים התפתחו ליצורים דו חיים, ומשם ליצורי יבשה, קופים, ולבסוף בני אדם.
הנקודה שלי היא, שהשלבים באבולוציה לא קרו ברגע, לצפרדע לא יצאה קוף מהביצה, עם כל דור חדש של חיים, נוצרים שינויים גנטיים כל כך קטנים שרק כל אלפי שנים ניתן לצפות בהבדל.
אז הנה, השלילה של התיאוריה שלך.
צר לי, אך לא הבנתי איך שללת את התיאוריה שלי.

בנוסף לזה, אני מוצא זאת מאוד-מאוד קשה להאמין במקריות. אבל מעבר לכך, רוב השאלות מופנות אלי כמובן מהסיבה הפשוטה שאין הוא הנחת ברירת-המחדל עד שיוכח היש. לא צריך להוכיח שדבר לא קיים, אם כבר צריך להוכיח את הקיים (ואני לא נכנס לפילוסופיה אקזיסטנציאלית כי לא נצא מזה). ולכן עלי "מוטל" להוכיח את קיומו של אלוהים.
השאלה העיקרית שלי היא אליכם היא: מדוע אין לא-כלום?
There is a huge difference between being tolerant and tolerating intolerance" - Ayaan Hirsi Ali"
טל רודס
שגריר הפרוגרסיב
יצירת קשר:

שליחה על ידי טל רודס »

צר לי, אך לא הבנתי איך שללת את התיאוריה שלי
פשוט מאד, הוא אמר לך(אם קראת) שבהתפתחות האבולוציה היו עידנים שלמים (עידן האבן, עידן הקרח רק בשביל דוגמאות), והתפתחות של חיים שלקחו מאות אלפי שנים אם לא מיליארדי שנים.
אני אדרש רק לאפשרות 1 (אלוהי התנ"ך) כי היא רלוונטית בעבורי.
בואו נצא מנק' הנחה שאכן מה שכתוב בתנ"ך הוא נכון. הבריאה ב-6 ימים, העולם קיים 6000 שנה בערך. נניח שהייתה קבוצת מדענים מימינו נשלחת לאדם הראשון ברגע שזה אך נוצר. איכה היה נראה אותו אדם ראשון? סביר להניח בנעוריו / בבגרותו, כאשר הוא שלם כל צרכו ובתוכו כבר "הוטמעו" אינסטינקט ההישרדות וחכמת חיים. לא היה אפשר לומר שהוא נוצר תינוק, שכן לא היה שורד אפילו שבוע. הקבוצה הייתה מראיינת אותו, ומגיעה למסקנה שהבחור הוזה; "מבחינה פיזית הנדון בן 18-20 שנה, אך כששאלנוהו בן כמה הוא ענה: בן יום".
וזהו שורש המחלוקת בין המדע לדת. הגיון מדעי (לדידי) גרידא, אינו תמיד מחויב האמת. בשאלת הביצה והתרנגולת התרנגולת ניצחה.
ועל כן מאמין אני, שכמו שהאדם הראשון נברא בתיקונו ובבשלותו, אף כל העולם בהתאמה: החיות נולדו בוגרות, העצים נבראו כעצים ולא זרעים / שתילים, ההר לא נברא כמישור והתעצב להר במשך מליוני שנה - אלא נברא כהר כאילו אותה "אבולוציה" התרחשה. הכל נברא בצביונו ובקומתו. כל הקוסמוס בנוי בצורה מאוד הרמונית; יחסי גומלין קיימים לא רק בתוך מערכות ביולוגיות בתוך כדוה"א, אלא אף בין כוכבים. מאמין אני, כי אלוהים ברא את היקום כאילו לקחנו סרט מוקלט, הרצנו את העלילה עד לשיא ומשם לחצנו "Play". עם כל האפקטים הכלולים בכך.
ומדוע לא תתייחס למה שלא רלוונטי לך? גם אנחנו מתייחסים לדת, שהיא לא רלוונטית לנו פה בדיון.

סיפור בריאת האדם והעולם הוא דמיוני , לא ניתן לברוא אדם מבוגר, זה סה"כ עוד אחת מהאגדות שהתנ"ך מספר (כמו הנחש המדבר). ולכן אף אחד מאיתנו לא נולד בוגר, החיות כמובן לא נולדות בוגרות (הן לומדות אינסטינקטים ואורח חיים תוך כדי מהלך חייהם, בדיוק כמוך - לא נולדת דתי, אלא חינכו אותך להאמין בזה).
סמל אישי של משתמש
Ashleadt
דרימיסטית שרופה
יצירת קשר:

שליחה על ידי Ashleadt »

הג'ירפה יחד עם עוד חיות נעלמת מהתפריט בעיקר בגלל שזה לא common ולא נהגו לאכול אותה, אז אומרים, שלא נתחיל פתאום ביום בהיר אחד לאכול אותה. זה לא נחוץ. וכמו שכתבתי, זה לא שהם מתרבים בכמויות כמו עוף, כבשים וכו'.
Just Because You're Paranoid Doesn't Mean They're Not Out to Get You!!!!
סמל אישי של משתמש
Carpe Diem
דרימיסט שרוף
יצירת קשר:

שליחה על ידי Carpe Diem »

fuck it
השקעתי את שעות השינה שלי בלקרוא ולהגיב באשכול הזה, ואף אחד לא הגיב לתגובה המושקעת שלי (תיכף אכתוב זאת בביצ'ליסט חח...)
טוב חוץ מאלי. :)
Music Is The Energy Of Life!
סמל אישי של משתמש
DivineComedy
דרימיסט-על
יצירת קשר:

תגובות רציניות לא כותבים באמצע היום.... אין זמן לחפור.

תגובות יגיעו לכל פיסה, אל תדאג.
liordavidlior
דרימיסט-על

פשוט מאד, הוא אמר לך(אם קראת) שבהתפתחות האבולוציה היו עידנים שלמים (עידן האבן, עידן הקרח רק בשביל דוגמאות), והתפתחות של חיים שלקחו מאות אלפי שנים אם לא מיליארדי שנים.
קראתי גם קראתי טל. אבל להציג דעה, בלי שום נקודה שסותרת את הדעה שלי, לא מוכיחה כלום. זה כמו שאתה תאמר שאין אלוהים, אני אבוא ואומר שיש אלוהים ואפרט: הוא ברא את כל הנבראים ב6 ימים, לפני כ6000 שנה. סתרתי את מה שאמרת? לא, רק הסברתי את דעתי וזה בדיוק מה שהוא עשה. אמרתי שאני מאמין שאלוהים ברא את הכל מתוקן כאילו עבר אבולוציה של מליוני שנים והוא ענה לי שלא נכון, הייתה אבולוציה והיו עידנים וכו'. נו, מה סתרת??? הבעת את דעתך, לא הוכחת אותה.
ומדוע לא תתייחס למה שלא רלוונטי לך? גם אנחנו מתייחסים לדת, שהיא לא רלוונטית לנו פה בדיון.
אוי נו, לקחת את זה קשה. אז רק בשבילך, אני אפרט.
ניר הציג 3 תזות, אפשרויות לקיום/שלילה של אלוהים. כל אחת סותרת את חברותיה. ידוע לכם שאני מאמין בראשונה. ניר הסביר למה לדעתו הראשונה לא הגיונית והרחיב אף על השניה והשלישית. ברגע שאני מאמין בראשונה, ה2 האחרות נשללות. הסברתי למה אני לא מסכים עם השלילה של ניר ואף פירטתי למה, בניגוד אליך, שאתה פשוט מציג דעה כמו זו:
סיפור בריאת האדם והעולם הוא דמיוני , לא ניתן לברוא אדם מבוגר, זה סה"כ עוד אחת מהאגדות שהתנ"ך מספר (כמו הנחש המדבר). ולכן אף אחד מאיתנו לא נולד בוגר, החיות כמובן לא נולדות בוגרות (הן לומדות אינסטינקטים ואורח חיים תוך כדי מהלך חייהם, בדיוק כמוך - לא נולדת דתי, אלא חינכו אותך להאמין בזה).
ולא מסביר למה. אחרי שהסברתי למה הרשונה קיימת לדעתי, ה-2 האחרות נשללו. אתה רוצה שאני אתייחס אליהן, בבקשה: ה-2 לא רלוונטית, כי אני מאמין שאלוהים ברא את העולם לפני כ6000 שנה, וה-3 לא רלוונטית כי אני מאמין שיש אלוהים. והסברתי גם למה אני מאמין בזה. לזה הכוונה לא רלוונטי.
----------------------------------------

ולולד:
אתה כותב יפה ולעניין. כתבת על דברים שלא הושם דגש עליהם בפורום (ובינם אופי הדיון) ואני מסכים איתך בכל מילה (למרות שאמונתי שונה משלך). זו הייתה תגובה שונה, יפה מאוד ומושקעת לעילא.
ואני מצטער שהפידבק בא רק עכשיו :oops:
סמל אישי של משתמש
Mari
דרימיסטית-על

שליחה על ידי Mari »

Carpe Diem כתב:fuck it
השקעתי את שעות השינה שלי בלקרוא ולהגיב באשכול הזה, ואף אחד לא הגיב לתגובה המושקעת שלי (תיכף אכתוב זאת בביצ'ליסט חח...)
טוב חוץ מאלי. :)
הם כל כך עסוקים בדיון שהם לא מרימים את הראש כדי לנשום ולקרוא תגובות המהוות משב רוח מרענן לאשכול הזה!
מצטרפת לנקודות שלך לגבי טל ואשלי....
קחו לתשומת ליבכם, זה נכון.
I've been trying to justify you
In the end I will just defy you...
טל רודס
שגריר הפרוגרסיב
יצירת קשר:

שליחה על ידי טל רודס »

קראתי גם קראתי טל. אבל להציג דעה, בלי שום נקודה שסותרת את הדעה שלי, לא מוכיחה כלום. זה כמו שאתה תאמר שאין אלוהים, אני אבוא ואומר שיש אלוהים ואפרט: הוא ברא את כל הנבראים ב6 ימים, לפני כ6000 שנה. סתרתי את מה שאמרת? לא, רק הסברתי את דעתי וזה בדיוק מה שהוא עשה. אמרתי שאני מאמין שאלוהים ברא את הכל מתוקן כאילו עבר אבולוציה של מליוני שנים והוא ענה לי שלא נכון, הייתה אבולוציה והיו עידנים וכו'. נו, מה סתרת??? הבעת את דעתך, לא הוכחת אותה.
מה שנכתב סותר את הדעה שלך, מה לא ברור לך? איך הוא יכול לברוא את כל הנבראים ב-6 ימים לפני 6000 שנה, אם העולם קיים 13 מיליארד שנה והתפתחות האבולוציה והעולם התרחשה על פני עידנים שלמים?! אתה מציג דעה שהיא שגויה בניגוד לעובדות מוכחות. סבבה שתאמין שאלוהים ברא את העולם, אבל זה פשוט לא נכון עובדתית ומדעית!

לולד, קראתי את כל ההודעה שלך ולקחתי לתשומת ליבי, תודה! :idea:
liordavidlior
דרימיסט-על

טל רודס כתב:מה שנכתב סותר את הדעה שלך, מה לא ברור לך? איך הוא יכול לברוא את כל הנבראים ב-6 ימים לפני 6000 שנה, אם העולם קיים 13 מיליארד שנה והתפתחות האבולוציה והעולם התרחשה על פני עידנים שלמים?! אתה מציג דעה שהיא שגויה בניגוד לעובדות מוכחות. סבבה שתאמין שאלוהים ברא את האלוהים, אבל זה פשוט לא נכון עובדתית ומדעית!
טוב, זה כבר לטחון מים. הציגו את הטענה בפני, אמרתי את שלי, אני לא הולך לחזור על זה. מי שכן מעוניין, שיסתכל בפורום כמה דפים אחורה ויראה את הטענה שלי על ההבדל בין מדע אמפירי למדע ספקולטיבי.
סמל אישי של משתמש
DivineComedy
דרימיסט-על
יצירת קשר:

Re: עצמאות 60 שמח!!

Mari כתב:
DivineComedy כתב:
Ashleadt כתב:ואם אני לא טועה נראה לי שזכור לי שאמרו לי שיש עדויות במצרים שם על כל מה שהיה, או חלק.

והדיון הזה יכול להמשיך לעד.
כי מבחינתי, אלוהים גרם להכל. הוא נתן להיטלר את האפשרות הזאת. כי כמו שאמרתי, הוא לא מחליט הכל, באיזה שהו שלב גם לנו יש זכות בחירה.
שוב, אני לא יודעת מה הוא חשב לעצמו, אבל כמו שיש מקרים בתנ"ך שה', במקום להרוג את אויבנו במכה אחת, נתן לנו להלחם ולנצח (ומידי פעם להפסיד) כדי שהעמים האחרים לא יגידו שהוא עוזר לנו. (שכאן, אגב, רואים שעמים אחרים גם ראו בקיומו וגדולתו), כך גם הוא לא עזר לנו בשואה (בהתחלה). אולי השואה היתה אמורה להמשיך עוד 5 שנים, והוא גרם להתערבות העמים האחרים מוקדם יותר. מאיפה לך לדעת?
אני מצטער אם זה ייראה מזלזל אבל הפוסט שלך פשוט הצחיק אותי. כאילו לא עולה בך השאלה (שקופצת לי לעיניים) אם דברים קורים כמו שהם, מנצחים, מפסידים, שמחים, עצובים, מלחמות, זוועות, גיבורים וכו', לא קופץ לך לראש השאלה אז מה בעצם התפקיד של אלוהים?? הרי אנחנו לא רואים בקיומו ביום יום, ויש סיבה קודמת לכל דבר שקורה (אני צוחק כי הצחיקו אותי, הצחיקו אותי כי פגשתי בחור מצחיק, פגשתי בחור מצחיק כי הייתי בסופר, בייתי בסופר כי נגמר לי החלב, נגמר לי החלב כי שתיתי המון קפה, שתיתי המון קפה כי הייתי עייף, הייתי עייף כי למדתי למבחן, למדתי למבחן כי אני עושה תואר, אני עושה תואר כי אני רוצה להתקדם לניהול וכו' וכו' וכו') לכל דבר שקורה יש סיבה שמקדימה אותו, גם אם אנחנו לא רואים בעין את הסיבה (למשל כימיקלים וזרמים חשמליים במוח). מכאן שלא צריך אלוהים בשביל הקיום היום יומי, השאלה אם כן מהו אותו סיבה ראשונית (primal cause or prime mover) שהתניע את כל זה. ופה התשובה זה אלוהים, אבל אז מגיעה השאלה מה גרם לאלוהים? מאיפה הוא בה? מה האינטרס שלו? הרי בתנ"ך מאנישים את אלוהים אז זה מישהו עם רגשות וסיבות לכל דבר שהוא עושה. מה הסיבה הראשונית שלו??
אני בכוונה לוקח את הדיון לכיוון שאפשר גם לנתח ולא סתם להגיד אני כן ואני לא.
איך את (וגם ליאור) עונים על שאלת הprime mover. והאם אתם מסכימים אם זה שלכל דבר יש סיבה מקדימה?

אולי לשום דבר אין סיבה ממשית? לא אלוהים, ולא כוח עליון כלשהו, אלא החיים הם פשוט סדרה של אירועים, כאשר כל אירוע יוצא מזה הקודם לו?
אני רואה את הדברים באור מאוד רציונאלי. לא להכל חייבת להיות סיבה "מלמעלה". לפעמים דברים פשוט קורים, כי הם פשוט קורים. יש אנשים שמחשבה כזו עלולה לדכא אותם, ויש שלא.
ממה הכל התחיל? אף אחד לא באמת יודע. כפי שנאמר כאן קודם לכן - לשום תיאוריה אין הוכחה ממשית, בין אם היא דתית או מדעית. לכן, על אחת כמה וכמה שאנו לא יכולים לדעת מה הסיבה לכך. לכן ישנן תיאוריות. ומה אם בעצם אין סיבה? אולי העולם שלנו הוא תוצר של ריאקציות רנדומאליות? לא יודעת למה, אבל אפשרות כזו נראית לי סבירה לא פחות מכל השאר. כך גם החיים שלנו - ריאקציה של התפתחויות ומהלך החיים.
נראה לי שקצת קשה לדמיין מצב כזה (כפי שהמוח האנושי מתקשה לתפוס מושג של "אין" או "ריק"). לכן גם רבים מהרציונאליים שבינינו (כמוני) נוטים לפעמים לתהות האם ישנו כוח עליון כלשהו המנתב את התנועה, פשוט כי לפעמים ישנם דברים שמסתדרים בצורה מקרית (כביכול) - וקשה לנו לתפוס את האפשרות שבעצם הכל אכן התרחש במקרה.

אגב, בעניין קיומו/אי-קיומו של אלוהים...
הדיון עד כאן מתעקש לעשות האנשה ברורה של אלוהים: "הוא רצה, הוא עשה, הוא תכנן, הוא חשב". למה?
סתם חומר למחשבה:
ב"היסטוריה של אלוהים" יש נגיעה בדת ההינדואיזם, ואני אישית נורא אהבתי את הרעיון הבא:
אלוהים הוא לא ישות המהווה תוספת לעולם שלנו, והוא אינו זהה לו. או כפי שנאמר בספר: "נבצר מאתנו להבין זאת בכוח ההגיון. הוא שב ומתגלה לנו בדרך ההתנסות והחוויה, שאין אפשרות להביעה במילים או ברעיונות... הוא מציאות שאפשר להבחין בה רק בשכרון חושים, במובן המקורי של יציאה מעצמך: אלוהים".
ישנם בודהיסטים שטוענים כי תפיסת ה"אלוהים" שלנו היא מוגלבת מדי.

האם אני מאמינה בכך? לא בטוחה. אני נוטה יותר לכיוון ה"התגלגלות רנדומאלית של אירועים בחיים". נוטה, אבל לא בטוחה בכך במאת האחוזים, פשוט כי אי אפשר להיות בטוחים בשום דבר. אבל אם כבר להאמין בקיום כוח עליון כלשהו - אני נוטה להסכים עם התפיסה הנ"ל שהוזכרה.
פשוט קשה לי להאמין שהדברים הם פשוטים כ"כ: אלוהים נתן מסלול, אלוהים החליט, אלוהים נתן-אלוהים לקח.

OK בואי נבחן רגע את מה את אומרת. את אומרת שאולי החיים זה סדרה של אירועים שפשוט קורים במקריות ואין שום קשר ביניהם. הייתי רוצה שתביאי לי ארוע שאין לו סיבה שקרה או שאין לו תקדימים נסיבתיים, כלומר הוא פשוט קרה בלי שתהיה איזושהי ארוע לפני. אני מתערב איתך שלא תמצאי כזה. יכו להיות שאת לא תראי או תביני את הארוע (למשל אדם חולה בנפשו קופץ מהגג, הסיבה לכך לא וויזואלית אלא עיוות באיך שהזרמי החשמל במוח שלו עובדים), אבל לכל דבר יש סיבה. לפעמים לא מבינים את הסיבה אבל היא קיימת. היחיד שאין לו סיבה היא הארוע הראשון. מהו והאם הוא קיים? טחנו את זה כבר פה.
המושג מעולם הפילוסופיה שמתארת את מה שאמרתי נקרא דטרמיניזם - פירושו לכל אירוע בעולם, יש שרשת ארועים שקדמה לו. אחרי קצת התעמקות בנושא הבנתי שזה לא רק הגיוני אלא גם מסתדר עם מה שאני רואה. אני זוכר לפני כמה זמן בעוד אני חושב למצוא אירוע שלא ברור לי מה הסיבה שלו, הגעתי לפונקציות הrand במחשב. עד כמה הוא באמת רנדומלי, כי הרי אם הוא רנדומלי באמת, אז כל תפיסת הדטרמיניזם נופלת. שאלתי איזה מתמטיקאי אחד איך מממשים בד"כ את פונקציות הrand (פונקיות ששולפות מספר רנדומלי) במחשב. הוא אמר לי שבד"כ זה איזשהו מספר התחלתי שמעלים בחזקת המון, עושים מודולו וככה כמה פעמים רצוף. ואז כמובן שאלתי מה מתניע את כל התהליך הזה, מה קובע את המספר הראשוני. הוא אמר שבד"כ זה איזושהי רפרזנטציה של הזמן שבו הוא מתחיל לרוץ. ואכן אם חושבים על זה אז הזמן הוא חד חד ערכי עבור כל אלפית שנייה שבו בודקים אותו. אז גם פה מצאתי את הסיבה, את הגורם. כלומר תפיסת הדטרמיניזם שלי חיה. (בינתיים). עוד דבר חשוב שנובע מהתפיסה הזאת היא שלפי ההגדרה שלו, כל דבר שיקרה בעתיד הוא בעצם נקבע כבר, או שניתן לדעת בעצם איך הוא ייקבע, אם מכירים את כל הפרמטרים שיגרמו לכל אותם אירועים לקרות. זאת השלכה הכרחית אבל מאוד כבדה.
מכל מה שכתבתי למעלה עולה עכשיו שאלה מעניינת (בעיניי לפחות). האם יש לנו בחירה חופשית (free will). כי הרי אם הכל נקבע מראש אז אין לנו בחירה חופשית. מושג שאני לא יודע האמת מה תפיסת היהדות לגביו, אבל זה אחד הבסיסים של הנצרות. הרי לפי מה שהגדרנו אם יש דטרמיניזם, אז לא יכלה להיות בחירה חופשית, (על כך בהמשך). איך מציגים את הבעייה הזאת? אם אני מכיר אותך ממש ממש טוב, את כל הילדות שלך, את כל ההשפעות הסביבתיות שאי פעם היו לך, את התהליכים הכימיים בראש לך, כל פיפס וכל פיסת היסטוריה שלך, האם במצב הזה אני אוכל בוודאות לחזות את הצעד הבא שלך בנקודת זמן מסויימת? אם התשובה היא כן, הרי אין בחירה חופשית, כי הכל כבר טבועה בתוכך וגם החלטות שאת מקבלת לכאורה מתוך בחירה חופשית, הרי שהיו גורמים (אינדיבידואליים ככל שיהיו) שהשפיעו עליך. כמובן שהשאלה היא היפותטית כי אין אדם שיכול להכיר אותך לפרטים האלה, אבל אם היה, אני מאמין שחיזוי כל צד שלך הוא אפשרי. לכן free will לא קיים. לפני שאתם קופצים (מי שבכלל קורא), תנסו שוב להבין את מה שכתבתי כי אני יודע שאני לא מציג את הבעייה הזאת טוב כמו שהציגו לי אותה בזמנו.
חוזרים לנקודה. מכאן מה שבעצם נובע שהעולם הוא לא אוסף של אירועים שקורים סתם ככה, כל דבר מקושר ומשפיעה אחד על השני. מקריות קורה למשל אם את פוגשת את האקס שלך בסופר, ואת אומרת לעצמך, פאק איזה מקריות. נכון שהפגישה היא מקרית, אבל יש סיבה מדוייקת למה גם את וגם הוא היו באותו מקום באותו הזמן. מכאו והלאה יכול להיות שעובדת הפגישה ביניכם, תשפיע גם היא על כל מהלך חייכם בצורת שרשרת מאורעות.
רק עוד נקודת אחת: אין כל קשר בין מה שכתבתי למעלה לבין קיומו או אי קיומו של אלוהים. יכול להיות שאלוהים קיים והוא "מכתיב" את כל הנאמר (מבלי להיכנס שמה הגורם שלו), ויכול היות שהוא לא קיים ויש הסבר אחר לגורם הראשוני.
נערך לאחרונה על ידי DivineComedy ב ג' מאי 13, 2008 9:31 pm, נערך 2 פעמים בסך הכל.
liordavidlior
דרימיסט-על

אקדים ואומר שאף בבסיס היהדות עומדת הבחירה חופשית. בלעדיו - אין סיבה לבריאת העולם והאדם. אין בחירה חופשית - זרוק את התנ"ך לפח.

אני מבין את מה שאמרת ניר. חשבתי על זה לעומק ואני מאמין שהבנתי את דבריך. שאלה טובה ועניינית(כרגיל ;) )
אני חושב ששאלה זאת היא מדעית ופילוסופית כאחד.
מדעית מחד - שכן אני עדיין לא יודע אם המדע הבין לאשורו איך המוח עובד, כך שאני לא יודע אם אפשר להוכיח שהכל תלוי בכימיה של המוח. המדע יכול למפות תהליכים במוח אך לא הגיע עדיין לנקודה שבה נדע באמת לחזות מה יעשה אדם. ברגע שנדע לעשות זאת במאת האחוזים - הרי ההוכחה לחסרונו של הרצון החופשי (ותכל'ס, ליצירה ראשונית של אינטלגנציה מלאכותית בחירית :idea: ). כל עוד לא נדע לעשות זאת, אין כאן הוכחה בעצם לחסרון הבחירה חופשית. אבל זו שאלה היפותיטית מעניינת.
פילוסופית מאידך - שכן יש להגדיר ראשונה מהו אותו "אני". ברגע שנגדיר מהו האני, נדע לבדוק האם ל"אני" יש בחירה או שניתן לחזות את פעולותיו. הרי גם אם ניקח את כל המשתנים המשפיעים על האדם, גם בצורה היפותיטית, אני מאמין שתמיד יהיו חריגות עד שלא נבין לנבכי קבלת ההחלטות במוח עצמו (וזה מחזיר אותנו למדעית). אך מהו האדם? האם הוא הגוף? האם הוא המוח? האם הוא זרמי החשמל בין תאי העצב? מהי תודעה? החומרית היא או מטאפיסית (אני בכוונה לא אומר רוחנית)? ברגע שנגדיר את התודעה, את ה"אני" אז נוכל להתחיל לנסות להגדיר האם יש או אין בחירה חופשית.

השאלה מרתקת, כהרגלך ניר גרמתי לי לחשוב מעבר, להתמודד עם שאלות אחרות ואני מודה לך על כך 8-)
נערך לאחרונה על ידי liordavidlior ב ג' מאי 13, 2008 9:16 pm, נערך פעם 1 בסך הכל.
סמל אישי של משתמש
DivineComedy
דרימיסט-על
יצירת קשר:

(עריכה והערה חשובה: הודעה זאת נכתבה לפני ההודעה של ליאור שלמעלה ואני רואה שטעיתי (לפחות חלקית) במה שכתבתי לליאור :) ואני שמח שכך.)

ואני אסיים להיום בכמה הערות לדברים אחרים שנאמרו פה:

לליאור: אני מצטער אבל אני מרגיש שאני לא מצליח לתקשר איתך, אתה נאטם לך באמונתך ולא מוכן להוציא את הראש אפילו לא למען הדיון הפילוסופי נטו הזה. אני לא הוצאתי את אפשרות 1 שלי סתם, אני כתבתי בדיוק את הסיבה. ואתה במקום לנסות להתיחס שאפשרות השנייה שבה גם קיימת ישות כל יכולה, אתה בוחר להתחפר, לי זה נראה כאילו זה מהפחד לבחון דברים אחרים. כמו כן אתה לא מתיחס להמון דברים אחרים שהעליתי, לכם אני מרגיש שהדיון הזה איתך הולך לכיוון של מבוי סתום.

לולאד: אל תתבאס מזה שלא הגיבו לך, תאמין לי שקראו את מה שכתבת. גם למה שאני כותב יש מגיבים מועטים.
אני מאוד לא מסכים איתך ש(אני לפחות) דורש שאחרים לפתוח את הראש אבל אני בעצמי לא. להיפך אני עם ראש הכי פתוח שאפשר. שים לב שהדבר היחיד שבאמת הראיתי תמיהה לגביו זה חוסר רצון ללמוד ולחקור. אני כן רואה את הדת וכן מבין את הדתיים, ואפילו מכבד את אלה שבאמת מתיחסים אליו בצורה הטהורה ביותר (פה עפים החוצה כל הממסד הדתי המושחת בארץ, וכל אותם "דתיים" שכבוד האדם שלידם הוא משהו שכדאי לזלזל בו). גם הדת היהודית בצורה הטהורה וגם הדת הבודהיסטית שאותה אני מכיר במקצת יכולים להוות מקור להעשרה רבה (ואכן זה הסיבה שאני מאוד מתעניין בפילוסופיה של הדת)
לגבי מה שכתבת שאנחנו נטפלים לאשלי. תקרא את ההודעה האחרונה שכתבתי לה לפני כמה עמודים שבה אני אומר בדיוק מה שאתה אמרת, ושאני מבין את זה שאולי אין לה כרגע את הידע, אבל שוב אני כן עודדתי אותה לחקור מעבר.
מעבר לזה אני חושב שאופי הדיון פה הוא מאוד עינייני ומכובד.

מריאנה: אין פה הם ואנחנו, כולם פה ביחד ואני מתיחס לכל תגובה (עניינית), גם אם היא מרעננת וגם אם היא מעצבנת.
liordavidlior
דרימיסט-על

לליאור: אני מצטער אבל אני מרגיש שאני לא מצליח לתקשר איתך, אתה נאטם לך באמונתך ולא מוכן להוציא את הראש אפילו לא למען הדיון הפילוסופי נטו הזה. אני לא הוצאתי את אפשרות 1 שלי סתם, אני כתבתי בדיוק את הסיבה. ואתה במקום לנסות להתיחס שאפשרות השנייה שבה גם קיימת ישות כל יכולה, אתה בוחר להתחפר, לי זה נראה כאילו זה מהפחד לבחון דברים אחרים. כמו כן אתה לא מתיחס להמון דברים אחרים שהעליתי, לכם אני מרגיש שהדיון הזה איתך הולך לכיוון של מבוי סתום.
ראיתי את התיקון שהוספת ניר, אך כדי שלא יהיה לבך עלי, אפרט מעבר.

תראה, לתזה ה-3 שכתבת התייחסתי כמובן כשהסברתי למה אני מאמין שאלוהים קיים, כך שלא ראיתי צורך להתייחס לזה שנית.
ובאשר לתזה ה-2: אני מאמין באלוהים, וככזה ישנם בשבילי 2 אפשרויות - ה1 וה2. ל1 התייחסתי כשהסברתי למה אני חושב שהסתירה שלך לא מתיישבת אצלי. בעיקרון אני לא רואה כל-כך צורך להתייחס ל-2, כי אם לא הייתי מאמין בתנ"ך מן הסתם הייתי מאמין בזה. היא הגיונית לחלוטין, שילוב של אמונה עם הנחות המדע האחרונות. אני מאמין בתנ"ך, ולכן 1 גוברת על 2. פשוט וקל.

בקשר להערה על התכלית שמראה על השיטה של דארווין: לי היא מראה את אלוהים. בדיוק מאותן סיבות.

על העניין של המפץ וגיל העולם התייחסתי בתשובתי המקורית לפוסט שלך, בתוך ההסבר של תזה מס' 1 שהבאת. בריאת העולם בתיקונו ובקומתו.
שלח תגובה